Ovo je najstariji prljavi toalet na svijetu

Kipar, mediteransko ostrvo, nacija smještana južno od Turske. Trebale su joj vijekovi da se izbori za nezavisnost. Grci, Asirci, Egipćani, Rimljani, Turci, Britanci… svi su u jednom periodu držali ovo ostrvo pod svojom kontrolom. I svi su ostavili svoj pečat na kulturi ostrva. 

WC star više od 800 godina.

WC star više od 800 godina.

Međutim na zapadu ostrva u jednoj napuštenoj tvrđavi arheolozi su otkrili neobično otkriće. Tokom III Krstačkog rata pod vođstvom kralja Ričarda, na zapadu je izgrađena tvrđava sa namjerom da čuva ulaz u luku koja se nalazi u blizini. Tvrđava je nazvana Saranda Kolones, a zbog velikog broja monolitnih stubova u njoj. Tvrđava je imala nesereću da bude u upotrebi samo 30 godina kada je teško oštetio zemljotres. Pošto je u međuvremenu Ričard Lavlje Srce prodao Kipar, kralju Jerusalema, Guy de Lusignan ovaj nije imao potrebu da obnovi tvrđavu koja je tad i napuštena.

Iako je tvrđava u vrlo lošem stanju dvojica naučnika sa Kembridža našli su pravo “zlato” u njoj. U jednom od starih zahoda našli su sasušen feces. Namjera im je bila da ga ispitaju i saznaju od kakvih su sve parazita ljudi u to doba obolijevali. Pronašli su jaja različitih crijevnih crva. Pronalaženje ovih crva je dokaz o slaboj higijeni u zamku i neodržavanju lične higijene. Zanimljivo je da i danas, čak jedna šestina populacije na Zemlji, boluje od jedne od nađenih vrsta crva!

Tagged under

Apologies, but no related posts were found.

Leave a Reply