Osvjetljenje u trpezariji

Centralna tačka svake klasične trpezarije je sto za ručavanje. Kao garnitura za sjedenje u dnevnoj sobi ili krevet u spavaćoj sobi, sto za ručavanje je ono što definiše trpezariju kao odvojenu cjelinu stana.

Sljedeći važan element u svakoj trpezariji je osvjetljenje. Tip osvjetljenja koji ćete izabrati za svoju trpezariju odrediće i njenu funkciju. Danas trpezarije imaju više funkcija pored objedovanja. Trpezarije mogu biti i radni prostor, mjesto za sastanke, mjesto okupljanja porodice, prostor za primanje gostiju. Kada budete birali vrstu osvjetljenja za trpezariju imajte na umu funkciju koju će trpezarija imati. Takođe, postarajte se da osvjetljenje stilom odgovara namještaju i vašem ličnom ukusu.

Prije nego što krenete u kupovinu odlučite kako želite da vaša trpezarija izgleda. Ako vaša trpezarija i dnevna soba dijele isti prostor koji nije jasno podijeljen zidom, jasno trpezariju izdvojite osvjetljenjem. Pobrinite se da trpezarija, ako je koristite kao radni prostor, ima i osvjetljenje koje odgovara takvom prostoru. Ako vaša trpezarija ima mnogo refleksnih površina, ogledala, stakala i sl. neka rasvjetna tijela imaju difuzor, gosti će vam biti zahvalni. Viseća rasvjetna tijela bi trebalo da budu iznad stola minimalno 1,80m ili u nivou očiju najviše osobe za stolom. Duži stolovi zahtijevaju više svjetla dok širi stolovi zahtjevaju viseća rasvjetna tijela na većoj visini.

Lusteri

Lusteri moraju biti na odgovarajućoj visini.

Lusteri moraju biti na odgovarajućoj visini.

Ako ne želite da sto za objedovanje bude fokusna tačka vaše trpezarije onda neka bude luster. Pravilno odabran i obješen luster može učiniti namještaj i dekor luksuznijim nego što zapravo jesu. Ako često organizujete objede za veći broj gostiju izaberite luster koji će širiti jasnu bijelu svjetlost. Ako ipak želite intimniju atmosferu izaberite neki luster sa zasjenom. Luster može dramatično da promijeni izgled trpezarije. Lusteri mogu biti veliki, kristalni, ekstravagantni za klasične trpezarije. Metalne lustere neobičnih linija koristite u savremeno namještenim trpezarijama. Lustere od drveta ili jelenjih rogova koristite za trpezarije u vikendicama i lovačkim kućama.

Viseće lampe

Viseće lampe se mogu koristiti u grupama.

Viseće lampe se mogu koristiti u grupama.

Viseće lampe nisu isto što i lusteri. One ne mogu biti centralna tačka trpezarije. One su estetski dodatak trpezariji koji čini jednu cjelinu sa ostalim dodacima u trpezariji. Vintage lampe ili one sa cvjetnim printom odlično će pristajati uz klasične stolove i stolice. Viseće lampe modernih oblika više će se uklopiti u moderni stil.

Svijeće

Svijeće su svakako jedan od elemenata koji će svaki stol učiniti prijatnijim i prefinjenijim. One će atmosferu učiniti intimnijom. Veliki svijećnjak bilo metalni ili keramički vrlo jednostavno može postati fokusna tačka svake trpezarije. Nemojte uvijek koristiti osvjetljenje svijećama, radije to ostavite za specijalne prilike.

Osvjetljenje u trpezariji je još jedan način da unesete život u prostor, međutim ne zaboravite na funkciju. Osnovna funkcija osvjetljenja u trpezariji je vidljivost. Viseća lampa će osvjetliti jedan dio trpezarije ali rizikujete da neki od gostiju sjede u mraku. Svijeće jesu idealne za intimne večere ali nisu pogodne za velike večere sa mnogo zvanica. Prilikom kupovine rasvjete ne zaboravite na veličinu prostorije i u skladu s tim izaberite odgovarajuća ili odgovarajuće rasvjetno tijelo.

Tagged under

Leave a Reply