Ostrvo u vrtu

Ovaj element vrta nije smješten uz ogradu ili zid, već je lociran na sredini travnjaka kao oaza. Vrtno ostrvo je dostupno sa svih strana i vidi se sa svih strana, prema tome, potrebno ga je pomno isplanirati. Ako planirate da ga napravite, ne postoje standardne veličine ili oblici.

Možete ga locirati na suncu ili u sjeni, koristite ga da izdvojite jedan dio vrta ili kao interesantan detalj. Najčešća pozicija vrtnog ostrva je travnjak na ulazu, uz put i sl. Iako su prisutni različiti oblici, najčešći je ovalni, okrugli ili četvrtasti oblik. Vrtna ostrva su najčešće izdignuta iznad nivoa tla ili oivičena nekim materijalom, drvenom ogradicom, ciglama, kamenjem… Posadite crvene i roza ruže u centar ostrva. Oivičite unutrašnji obod cvjetne leje sa dekorativnom travom koja će poslužiti cvjetnicama kao pozadina. U leje posadite dalije, margarete, spiree…

Drugi uobičajeni tip ostrva je cvijeće oko drveta, novog ili starog, nebitno. Bitno je posaditi cvijeće koje voli hladovinu. Upotrijebite prirodni materijal kao što je krupnije kamenje da bi oivičili ovo ostrvo. Vlažna zemljišta koja se obično nalaze ispod nivoa dvorišta mogu biti idealno mjesto za uzgoj biljaka koje vole vlagu. Posadite slonovske uši i canna lilies, a okružite ih sa sitnijim cvijećem, bićete i više nego zadovoljni rezultatom. Na ostrva možete uvijek postaviti velike stijene koje će samo ostrvo učiniti prirodnijim, naravno, ako vam je to cilj. Ako želite formalniji izgled u središte vrtnog ostrva postavite kupalište za ptice ili fontanu.

Tagged under

Leave a Reply