Osnovna pravila kod izbora boja za bojenje zidova

Već odavno ste odlučili da ćete promijeniti boju svojih zidova ali nikako da se odlučite u koju boju ćete ih obojiti. Danas kada na tržištu postoje stotine nijansi i hiljade kombinacija, izbor boje za vaš stan postaje težak posao.

Postoji nekoliko pravila kojih bi se trebali držati i koji će vam pomoći da pronađete pravu boju i da je upotrijebite na pravi način.

boja2 1. Za svaki prostor postoji samo jedna odgovarajuća boja. Međutim, ne postoji pogrešna boja. Svaka boja će dati samo drugačiji efekat.

2. Izaberite nešto što će vam biti inspiracija i počnite od toga. Igrajte se. Nemojte se vezati za trendove.

3. Upotrijebite boju bar dvaputa u igri uređenja enterijera. Npr. boju zida ponovite u obliku boje jastuka ili tepiha.

4. U uređenju enterijera koristite jednu boju u više nijansi. Npr. smeđa sofa, blijedo smeđi zid i pastelno smeđi tepih. Uz smeđu upotrijebite svijetlo ružičastu, crvenu ili tirkiznu.

5. U malim prostorijama izbjegavajte zidne tapete sa dezenom. Vizuelno povećajte sobu igrom sa teksturama.

boja36. Upotrijebite motive koji vam se sviđaju. Npr. volite cvjetni dezen. Taj cvjetni dezen upotrijebite za posteljinu u spavaćoj sobi a jednu od boja koju sadrži taj dezen upotrijebite za zid.

7. Ako vam se sviđaju uniformno uređeni stanovi, svaku prostoriju obojite u istu boju ali u različitim proporcijama. Osnovna boja bi trebala biti neutralna.

8. Prije bojenja zidova svaku boju testirajte na dnevnom svjetlu u različitim dijelovima dana. Nije isto sjeverno i južno sunce.

9. Ako ste odlučili da stan preuredite u cijelosti, ili uređujete stan koji ste tek kupili, izbor boja za zidove ostavite za kraj. Prvo se kupuje namještaj.

10. Nemojte sobu da napravite dosadnom. Bež boja zidova je dosadna u kombinaciji sa bež namještajem. Ako mislite da vam ne ide slaganje boja izaberite tkaninu sa dezenom koji vam se sviđa i upotrijebite kombinaciju boja sa nje.

Tagged under

Leave a Reply