Osnove uzgoja cvijeća u saksijama

Cvijeće u saksijama je idelano za sve one koje vole da se bave uzgojom cvijeća ali nemaju dvorište. Također, cvijeće u saksijama možete imati i u svome dvorištu na mjestima na kojima ne možete imati cvijeće zasađeno direktno u zemlju. Sa cvijećem u saksijama u jesen možete izvršiti brze popravke vrta ali i cvijeće osjetljivo na mraz skloniti u neki zaštićen prostor kako bi ga imali i dogodine.

Za uspješan uzgoj cvijeća u saksijama potrebne su tri komponente: saksije, podloga za cvijeće i pravilno održavanje biljke.

SAKSIJE

saksije_13Četiri su materijala koja se najčešće koriste za izradu saksija a to su: plastika, terra cotta, keramika i beton. Plastika je najčešće upotrebljavan materijal za izradu saksija. Ove saksije su jeftine i lagane pa je izuzetno lako sa njima manipulisati. Plastične saksije se mogu naći u velikom broju boja i veličina. Plastika je materijal koji ne upija vodu za razliku od terra cotta pa ih je najbolje koristiti za uzgoj biljaka koje vole konstantnu vlagu. Prilikom kupovine je potrebno provjeriti da li plastične saksije imaju rupe za oticanje viška vode. Višak vode koji se zadržava u saskiji dovodi do truljenja korijena. Terra cotta (glina) je izuzetno atraktivan materijal. Dosta su skuplje od plastičnih saksija ali duže i traju. Strane terra cotta saksija su porozne pa upijaju vodu, zbog toga je u terra cotta saksijama najbolje uzgajati biljke kojima je potrebna dobra drenaža, nesmetano oticanje viška vode. Težina terra cotta je prednost na onim područjima gdje se javljaju jaki vjetrovi jer se vrlo teško može prevrnuti. Keramičke saksije su podjednako teške kao i saksije od terra cotte ali su više dekorativne. Najčešće su glazirane na visokoj temperaturi pa zbog toga njihove strane nisu porozne kao kod terra cotta saksija. Kermaičke saksije su i najskuplje, dostupne su u velikom broju boja, oblika i veličina. Visoke i vitke keramičke saksije su izuzetno moderne. Međutim za biljke koje rastu plitko to je otežavajuća okolnost jer korijen rijetko kad može dosegnuti dno saksije. Vrlo često kada je gornji sloj podloge za cvijeće suh, podloga na dnu saksije je i dalje vlažna pa postaje kisela i anaerobna. Da bi se to izbjeglo, na dno saskije se stavlja sloj nekog materijala koji se lako drenira. keramičke saksije su dugotrajne kao terra cotta saksije a zadržavju vlagu kao i plastične.

PODLOGA ZA CVIJEĆE

saksije_14Podlogu za cvijeće kod nas najčešće zovu zemlja za cvijeće iako najčešće u njenom sastavu uopšte nema zemlje. Nisu sve podloge za cvijeće iste. najskuplje su one organske i one po pravilu trebaju imati oznaku da su proizvodene od materijala koji su dobijeni organskom proizvodnjom. Većina podloga za cvijeće u osnovi ima koru drveća i pijesak a u nekim su dodati i određeni fertilazeri. Kora se postepeno razlaže pa volumen podloge za cvijeće u saksiji može se postepeno smanjivati. Zbog toga je potrebno povremeno dosipanje podloge za cvijeće u saksiju. Također, vremenom podloga za cvijeće se zbije i nije je moguće zalijevati što je pogubno za cvijeće u saksijama. U tom slučaju cijelu saksiju do  2/3 potpite u vodu kako bi se podloga u saksiji raskvasila a pošto se voda ocijedi biljku presadite. Za različite biljke psotoje različite podloge tako imate podloge za sukulentne biljke, orhideje, kaktuse itd.

NJEGA CVIJEĆA U SAKSIJAMA

Pravilna njega cvijeća u saksijama spasiće vas od većine problema. Jedno od najbitnijih stvari kod uzgoja biljaka u saksijama je redovno prihranjivanje. Najbolji način za prihranu biljaka je tečnim gnojivima. Upotrebom tečnih gnojiva izbjeći ćete prezaisićenost podloge. Takvo stanje može izazvati probleme u rastu cvijeća ali i smrt korijenovog sistema a samim tim i biljke. Kupujte uvijek ona gnojiva koja su preporučena za saksijski uzgoj a biljke prihranjujte samo onda kada nisu u fazi mirovanja. Najbolji način za zalijevanje većine saksijiskih biljaka je onda kada je površinski sloj zemlje suh. Tanjire ne koristite za zalijevanje već isključivo za sakupljanje viška vode. Voda koja ostane u tanjiru može dovesti do truljenja korijena, stoga odmah po zalijevanju svu vodu iz tanjira prospite. Pokrivka može spriječiti pretjerano isušivanje zemlje ovo je posebno bitno ako živite u toplim krajevima. Pokrivka može biti u vidu kamenčića, izuzetno dekorativna, ili u vidu mljevene kore kada poboljšava kvalitet podloge za cvijeće. Presađivanje je vrlo bitna za uzgoj zdravih biljaka. Jednom godišnje, najčešće u rano proljeće, presadite cvijeće ili mu obogatite podlogu za cvijeće novom. Presađivanje je posebno bitno kod onih vrsta koje rastu. Čim primjetite da je saksija u kojoj ratse vaše cvijeće je mala preadite ga u veću saksiju.

Ako uskladite sve tri komponente koje smo spomenuli imaćete najljepše cvijeće u okolici. Srećno!

Tagged under

Leave a Reply