Osnove dekupaž tehnike

Dekupaž je tehnika pomoću koje lako i jednostavno možete ukrašavati stvari od drveta, metala, plastike, stakla, porculana… Naša vjerna čitateljka, koja je majstor u dekupaž tehnici, Ivana Vranjković, poslala nam je kako dekupaž tehnikom je ukrasila korice kožnog rokovnika.

Od materijala korišteno je:

  • Rokovnik
  • Bijela i crna akrilna boja (ili bilo koja akrilna boja svetlih nijansi za podlogu)
  • Ljepilo
  • Lak
  • Salveta
  • Satenska traka
  • Kist i makaze
Potreban materijal za dekupaž tehniku

Potreban materijal za dekupaž tehniku

Nanesite spužvicom bijelu akrilnu boju

Nanesite spužvicom bijelu akrilnu boju

1 Na rokovnik spužvicom ravnomjerno utapkajte bijelu akrilnu boju i ostavite  da se dobro osuši, po potrebi premažite jos jednim slojem bijele boje kako bi pozadina bila što više ujednačena. Druge predmete na kojima se može raditi dekupaž tehnikom možete malo ošmirglati da bi se boja što bolje primila za podlogu (na primjer stoliće, komode i druge predmete od drveta).

Kada se boja osušila četkicom nanesite ljepilo

Kada se boja osušila četkicom nanesite ljepilo

2 Nakon što ste rokovnik premazali bijelom akrilnom bojom i ostavili da se dobro osuši, na rokovnik kistom nanesite ljepilo a zatim i samu salvetu. I to samo njen gornji sloj na kome je odštampan uzorak. Zatim kistom poravnajte salvetu pokretima od sredine ka rubovima i ostavimo da se dobro osuši.

Ostavite da se sve osuši

Ostavite da se sve osuši

3 Ovako bi trebalo da izgledaju korice rokovnika na koje je sa obje strane zaljepljena i poravnata salveta. Sada treba samo biti strpljiv i sačekati da se sve dobro osuši. U sredini ostaje bijeli dio koji ćete kasnije obojiti sa crnom akrilnom bojom.

Lakom pređite površinu u dva sloja

Lakom pređite površinu u dva sloja

4 Nakon što se zaljepljena salveta dobro osušila, odsjecite viškove salvete, a zatim rokovnik premažite lakom u dva sloja. Svaki put sačekajte da se lak dobro osuši.

Izrežite satensku traku i zalijepite je na korice rokovnika

Izrežite satensku traku i zalijepite je na korice rokovnika

5 Nakon što su se oba sloja laka dobro osušila, izrežite satensku traku na potrebnu dužinu i zalijepiti je na rokovnik (Ivana je za ljepljenje satenske trake upotrijebila univerzalno ljepilo). Ne zaboravite krajeve trake zalijepiti sa unutrašnje strane rokovnika.

Ukrasite traku papirnim srcem napravljenim queling tehnikom

Ukrasite traku papirnim srcem napravljenim quilling tehnikom

6 Na kraju napravite mašnu i zalijepite je na sredinu trake a po želji na mašnu se može nalijepiti bilo kakav ukras, perle i sl.U ovom slucaju Ivana je odabrala malo srce od papira uradjeno quilling tehnikom.

Na kraju nekoliko savjeta.

Kitove i spužvice operite odmah nakon upotrebe!

Materijal za dekupaž može da bude skup, Ivana nam je izdvojila nekoliko zamjenskih materijal. Oni su za početnike dovoljno dobri  a i jeftiniji su. Za ljepilo će poslužiti drvofiks. U slučaju kada koristite drvofiks kao ljepilo, možete ga pomiješati sa par kapi vode. Mažete površinu koju ukršavate od sredine prema krajevima. Ovo je najteži dio za početnike jer mora malo da se vježba da se salveta ne bi pocijepala. Koristite pljosnate četkice za: ljepljenje, bojenje i lakiranje. Uvijek bojite sa akrilnim bojama i akrilnim lakovima, na vodenoj bazi.

Nadamo se da ste saznali nešto novo i da ste odlučili da pokušate da ukrasite, za početak, neku sitnicu dekupaž tehnikom. Zahvaljujemo se Ivani Vranjković na pomoći. Posjetite njenu Facebook stranicu gdje možete naručiti ukrasne predmete nastale upravo dekupaž tehnikom ali i drugim tehnikama za koje je Ivana majstor. Takođe, Ivana vam može dekorisati i neki stari komad namještaja da zasija novim sjajem.

Tagged under

Leave a Reply