Oslikavanje stakla

Postoji nekoliko načina oslikavanja stakla a jedan od načina je i oslikavanje stakla bojama za staklo. Na ovaj način možete ukrasiti čaše i boce za različite prigode, stakla za vitrine, stakla koja možete okačiti na zid itd. Naša sardnica Ivana Vranjković pokazala nam je kako ona oslikava čaše za pjenušavo vino.

Od materijala pripremite:

  • forst boje za staklo
  • metalik svijetlo zlatna boja za staklo (nijansa champagne)
  • konturna boja za staklo, jako zlatna
  • spužvice
  • odgovarajuće čaše
  • samoljepljivu papirnu traku.

bojenje_stakla_1

1 Prije nanošenja boje, čaše dobro operite i osušite. Potom na suhu čašu zalijepite samoljepljivu papirnu taku kako bi napravili granicu dokle ćete čašu bojiti. Traku ćete kasnije skinuti.

bojenje_stakla_22 Uzmite potom spužvicu, umočite je u frost boju za staklo i ravnomjerno boju nanesite tapkanjem na staklo. Nakon uspotrebe spužvu odmah operite.

bojenje_stakla_33 Kada se frost boja osuši na staklo na isti način nanesite, u tankom sloju,  svijetlo zlatnu metalik boju da bi čaša dobila sedefasti sjaj. Bitno je boju ravnomjerno nanijeti.

4 Kada ste nanijeli boju, skinite samoljepljivu papirnu traku i pustite da se čaša osuši.

bojenje_stakla_45 Nakon što se boja osušila, uzmite jaku konturnu boju u zlatnoj boji i iscrtavajte oblike po želji. Cilj je da prekrijete granicu između dijela čaše koji je obojen i onoga koji nije obojen.

bojenje_stakla_56 Na isti način dekorišite i stopice od čaše. 

Ako niste sigurni da ćete znati ovo uraditi obratite se Ivani Vranjković koja će rado da vam pomogne da obradujete one koje volite unikatnim poklonom. Posjetite njenu Facebook stranu gdje je možete i kontaktirati.

Tagged under

Leave a Reply