Orijentalni tepisi u modernom dizajnu

Orijent je dom kvalitetnih, ručno rađenih tepiha. Svi ljubitelji popularne turske serije “Sulejman Veličanstveni” mogli si zapaziti koliko su važnu ulogu u opremanju enterijara u to doba igrali tepisi. U seriji “Sulejman Veličanstveni” tepisi se nalaze svugdje, od oficijelnih odaja Sulejmana Veličanstvenog do privatnih odaja u haremu.

Persijski tepih

Ručno rađeni persijski tepih.

Zanimljivo je da je cjelokupni enterijer po svom izgledu autentičan enterijeru iz doba Sulejmana Veličanstvenog.

Međutim orijentalni tepisi nisu samo karakteristični za Tursku oni prije svega vode porijeklo iz Irana tj. Persije odakle je i poznati persijski tepih. Najstariji pronađen tepih star je čak 2500 godina. Tepih je i tada kao i sada bio simbol prestiža, ukusa. Iako mu je prvobitna svrha bila zaštita od niskih temperatura i od prašine, on je bio i sredstvo komunikacije i vizuelnog izražavanja.

Tepisi se najčešće rade od vune, svile ili pamuka, u novije vrijeme i od vještačkih materijala. Tepisi mogu biti ručno tkani ili ručno čvorovani. Tkani tepisi su po pravilu jeftiniji! Čvorovani tepisi su znatno skuplji a vrlo često i kvalitetniji. Kvalitet tepiha nije teško prepoznati. Kad okrenete tepih ako je dizajn tepiha jasno vidljiv a čvorići su simetrično poredani u mrežu radi se o kvalitetnom tepihu. Što se tiče motiva na tepisima najčešće su to vegetativni motivi, motivi životinja a ne rijetko i geometrijske strukture. Ručno rađeni tepisi su izuzetno skupi i po pravilu svaki je unikat. Razlikuju se po zemlji iz koje vode porijeklo, a najcjenjeniji su iranski.

Tepih

Tradicionalni orijentalni tepisi se uklapaju i u moderne enterijere

Edgar Alan Po je rekao “tepih je duša stana”. Nevjerovatno je koliko tradicionalan komad namještaj, što tepih u ovom slučaju i jeste, može da se uklopi u moderan i minimalistički enterijer. Orijentalni tepisi, bogati bojama i teksturama uklopiće se posebno u enterijer kojim dominiraju neutalne boje, kao što su crna, siva i bijela. Ovi predivni tepisi daće prostoru neku vrstu drame i oplemeniće čitavu sobu.

Tepih ne morate kupiti, zavirite u kuće vaših baka, možda se baš tamo krije neki dragocjeni komad koji će vašoj sobi dati dozu mističnosti.

Tepisi idealan dekor

Tepisi sobi daju toplinu.

Na vama je da odlučite da li ćete tepihom prekriti čitav pod, hoćete li koristiti jedan veliki tepih ili više manjih. Ukoliko želite da vaša soba izgleda višlja koristite svijetle tepihe ako želite da bude niža, uzmite tamnije. U svakom slučaju ovi tepisi će vašem domu dati toplinu i dozu luksuza bez obzira da li ćete koristiti originalni ručno rađeni tepih ili pak jeftiniju kopiju.

Tagged under

Leave a Reply