Orezivanje višegodišnjih biljaka

Orezivanje biljaka

Orezivanje biljaka

Rano proljeće je idealno vrijeme za orezivanje i oblikovanje višegodišnjih biljaka u našem vrtu prije nego se pojave novi izrasti. Cilj orezivanje je da biljke učini lakšim za održavanje, prorjeđivanje grana poboljšava cirkulaciju zraka i na taj način se smanjuje mogućnost pojavljivanja bolesti i štetnika.

Prvo što trebate uraditi je ukloniti slomljenje grane kao i grane koje su se osušile. Zatim uklonite prošlogodišnje izraste, rezanje ovih dijelova biljke će potaknuti novi rast.

prorjeđivanje grana poboljšava cirkulaciju zraka i na taj način se smanjuje mogućnost pojavljivanja bolesti i štetnika…[/box]Pošto ste uredili krošnju, biljke je potrebno okopati, međutim pazite na dubinu kako ne bi oštetili korjenov sistem. Po potrebi biljke prihranite. Prilikom prihrane, a u vezi sredstva koje ćete koristiti, posavjetujte se sa osobljem u vašoj poljoprivrednoj apoteci.  Ukoliko želite svoje biljke prihraniti na prirodan način pokušajte ovaj recept; u 10L vode stavite 1kg kopriva (prethodno usitnjenih) i ostavite da stoji 15 dana, potom svoje biljke zalijevajte ovom tekućinom.

Tagged under

Leave a Reply