Ogledala na plafonu, trend koji je ponovo aktuelan

Plafonska ogledala se vraćaju na velika vrata u svijet dizajna enterijera. Viđali smo ih na slikama i filmovima iz sedamdesetih godina prošloga vijeka a sada smo dočekali da ovi svjetlucavi plafoni ponovo postanu aktuelni. Plafonska ogledala čine prostor u kome su postavljena glamuroznijim i modernijim ali i povećavaju količinu svjetlosti u prostoriji. 

Pločice od ogledala postavljene na plafon

Pločice od ogledala postavljene na plafon

Ne postoje neka kruta pravila prilikom postavljanja ovih plafona. Za razliku od sedamdesetih godina, današnji materijali su lakši za postavljanje, raznovrsniji i bezbjedniji. Uvijek je sigurnost bila broj jedan prilikom postavljanja ogledala na palfon. Danas postoje akrilne zamjene koje su lagane i bezbjedne. U biti postoje tri osnovna tipa ogledala za plafone: klasična ogledala koje pokrivaju plafon iz jednog komada ili nekoliko manjih ako je riječ o velikoj površini, pločice od ogledala koje su lakše za postavljanje i bezbjednije i već pomenuta ogledala napravljena od laganih sintetičkih materijala.

Ako se odlučite za klasično ogledalo imajte na umu prvo bezbjednost, ova velika ogledala su u biti teški i veliki komadi stakla. Ovakva ogledala se lijepe na drvenu ili furniranu površinu koja je prethodno vijcima pričvršćena na plafon. Nakon što ogledalo se zalijepi potrebno ga je dodatno osigurati ramom koji je specijalno napravljen za to ogledalo. Nakon što su sva tri postupka pravilno urađena možete biti sigurni da je ogledalo čvrsto na svome mjestu.

Druga opcija su pločice od ogledala. Iako ovakvi plafoni neće izgledati luksuzno kao oni koji su napravljeni od jednog velikog komada ogledala ipak su dobar izbor zbog lakšeg postavljanja i veće sigurnosti. Neke od ovih pločica se mogu kupiti sa već postavljenim ljepilom na zadnju stranu. Sve što trebate je ukloniti zaštitnu foliju i postaviti ogledalo na svoje mjesto. Ogledala dodatno osigurajte ramovima.

Zanimljiva rubna rješenja ogledala unijeće dodatni interes za plafon

Zanimljiva rubna rješenja ogledala unijeće dodatni interes za plafon

Treća opcija su akrilne i sintetičke zamjene za ogledala. Ova opcije je i najmanje opasna jer su ovi materijali lagani. Izbjegavajte postavljanje jeftinih reflektujućih folija jer one će izgledati više smiješno nego luksuzno na vašem plafonu.

Plafonska ogledala se mogu postaviti u: spavaću sobu, dnevni boravak, radnu sobu, poslovne objekte (kasina, barove, klubove…) itd. Moderan izgled prostorije ćete postići postavljanjem ogledala u prostoriju sa kvalitetnim podom, mermerni ili drveni. Nije obavezno da čitav plafon prekrijete ogledalima, možete da ogledalske pločice postavite samo na centar plafona ili po rubovima.  Ogledala na plafonu kombinujte sa spuštenim plafonima ili sa nekim drugim materijalima kako bi stvorili unikatan i zanimljiv plafon. Relativno lako postavljaju ali savjetujemo da zaposlite profesionalca. Takođe, lako se čiste i vrlo su trajna tako da ćete imati godinama ovaj unikatan dekor u svome stanu.

Tagged under

Leave a Reply