Održavanje tepiha

Tepisi su najpopularnije prostirke za pod. Tepisi se ne preporučuju u prostorijama sa velikom frekvencijom ljudi. Ovo uključuje i stanove i poslovne prostore.

Ako pak imate tepih na nekom od ovakvih mjesta potrudite se da tepih pravilno održavate kako bi duže trajao. U suprotnom tepih će se vrlo brzo izlizati i postaće ruglo prostorije u kojoj je.

Usisavanje

Ovo je jedan od najuobičajnijih i najboljih postupaka kojim se tepih održava u prihvatljivom stanju. U materijalu se vrlo često zadržava prašina i prljavština. Ako se redovno ne uklanjaju, oni mogu da izazovu i zdravstvene probleme osobama koje borave u prostoriji sa prljavim tepihom. Tepih se mora usisavati barem jednom nedjeljno. Izaberite kvalitetniji usisavač koji će usisati i prašinu koja se uvuče duboko u materijal. Nemojte trošiti novce na preskupe usisavače, jednostavnije i jeftinije ih je jednom godišnje iznajmiti.

Uklanjanje mrlja

Mrlje su najveći problem prilikom održavanja tepiha. Ako imate djecu u kući nije neobično da će prosuti nešto na tepih. Naravno ako odmah ne uradite nešto  ostaće vrlo ružne mrlje. Najvažnije je reagovati odmah, Pokupite ubrusom prosuto. Ne trljajte! Potom odmah kupite sredstvo za uklanjanje mrlja i tretirajte uflekano mjesto. Pazite na koncentraciju ovih sredstava kako ne bi oštetili boju tepiha.

Ivice tepiha

Tepih izložen stalnom habanju počeće da se prvo oštećuje na rubovima. Zbog toga je važno s vremena na vrijeme provjeriti stanje rubova tepiha. Ukoliko primjetite oštećenje reagujte odmah. Odnesite tepih kod stručnih osoba sa odgovarajućom mašinom da poprave nastalo oštećenje. Ova mala popravka produžiće uveliko životni vijek vašeg tepiha.

Tagged under

Leave a Reply