Nevidljiva polica za knjige

Zamislite knjige koje levitiraju uz zid! Nevidljive police za knjige upravo imaju zadatak da stvore iluziju levitacije. Bilo da se odlučite samo za jednu ovakvu policu ili više njih,  gosti koji ne budu znali o čemu se radi biće i više nego iznenađeni.

Od materijala pripremite:

  • knjiga (neka knjiga koja vam ne treba, koja nije više aktuelna, ali nemojte uzeti najmanju)
  • L profil
  • skalpel
  • olovka
  • vijci  od 3cm i 5cm
  • lenjir
  • ljepilo

Nemojte zaboraviti da upotrijebite knjigu koja nije više aktuelna, koja vam skuplja prašinu ili koju je neko bacio.

Prvi korak. U ovom projektu knjiga služi kao polica. Knjiga će biti okrenuta ka zidu, tako da izgleda kao da je složena, shodno tome obratite pažnju gdje ćete pročvrstit L profil. Otvorite knjigu, označite polovinu. Stavite na sredinu L profil i nacrtajte linije oko njega. Uzmite skalpel i isijecite po linijama kao na slici. Prostor treba biti debljine L profila, znači nekih 4-5mm.

Drugi korak. Ne odlažite sklapel. Skalpelom isijecite koricu knjige kako bi L profil bio u ravnini sa njom, to će omogućiti da ravno legne na zid. Pogledajte slike kako bi vam bilo jasnije.

Treći korak. Manjim vijcima probušite knjigu ali pazite da ne probušite korice koje će biti gornja strana. Znači do gornjih korica! Pazite da stranice budu u položaju koji bi zauzimale da je knjiga zatvorena. Stavite knjigu na kraj stola ili stolice, stavite na mjesto koje ste izrezali L profil i zašrafite vijke. Stranice će pokušati da se dižu tokom ovog postupka stoga pritisnite ih nečim teškim da ih držite u liniji. Ako ovo ne uradite ispravno, stranice će biti valovite i posmatraču će biti jasno da tu “nisu čista posla”. Bušenje rupa ručno je puno efikasnije nego što je prikazano na slici!

Učvrstite stranicu jednu za drugu vijcima.

Učvrstite stranicu jednu za drugu vijcima.

Četvrti korak. Kada ste završili sa vijcima, sve dobro zalijepite i knjigu zatvorite. Na nju stavite nešto teško i ostavite da stoji bar jedan dan.

Zalijepite korice knjige za strane.

Zalijepite korice knjige za strane.

Peti korak. Pošto ste ostavili knjigu, da se ljepilo suši preko dana (ili noći), vrijeme je da je pričvrstite na zid. To uradite sa dužim vijcima.

Gotovu nevidljivu policu za knjige pričvrstite na zid vijcima.

Gotovu nevidljivu policu za knjige pričvrstite na zid vijcima.

Na kraju na policu poredajte knjige. Ne smije da se vidi L profil stoga slobodno dodajte neku knjigu više.

Leave a Reply