Nekretnine vrijednije od zlata

Akcije su u stalnom padu. Zlatna groznica posustaje. Kina je usporila rast. Spekuliše se da će Francuskoj i Njemačkoj biti srezan kreditni rejting. Međutim, jedno tržište konstantno raste – tržište luksuznih nekretnina.

Sjedinjene Američke Države hitrim koracima izlaze iz sloma tržišta nekretnina i od devet krugova pakla postaju raj za sve one koji žele da investiraju u ekskluzivne nekretnine. Bogati se prosto takmiče ko će da kupi što skuplju i ekskluzivniju nekretninu. Luksuzne nekretnine postale su nova valuta kada su investitori vidjeli da je ulaganje u ekskluzivne nekretnine sigurno. To je trenutno jedini način spašavanja živog novca od inflacije a sa niskim rizikom.

Pogled sa One57 nebodera na Central Park.

Pogled sa One57 nebodera na Central Park.

Uzmimo za primjer One57 na Manhattanu u New Yorku. Taj budući stakleni, 90 spratni neboder koji će se nadvisiti nad Central Parkom trenutno je jedna od najtraženijih nekretnina na svijetu. Multimilionske transakcije se bukvalno dešavaju svaki dan a investitori su iz Rusije, Kine, Južne Koreje. Nedavno je jedna kineska bogatašica kupila penthouse u ovom neboderu vrijedan 6,5 miliona $ za svoju kćerku koja će studirati u SAD. Ništa tu ne bi bilo neobično da kćerka nema sad samo 2 godine!

Sa druge strane Central Parka, u elitnoj zgradi 15 Central Park West, nasljednica jednog ruskog tajkuna “teškog” milijarde dolara prošle godine je kupila penthouse po cijeni od 88 miliona $. Govorkalo se da je stan u stvari paravan za njenog oca, Dmitry Rybolovlev, koji se razveo, kako bi na taj način sklonio novac. Stan je namješten i rijetko se koristi.

Rusi i Kinezi uživaju u publicitetu koje izazivaju kupovinom ovakvih luksuznih nekretnina, ali sve češće se pojavljuju i drugi investitori iz drugih zemalja kao što su Malezija, Singapur i Koreja, naravno, Južna. Ne radi se uvijek samo o investiranju u luksuzne nekretnine već se vrlo često radi i o rješavanju imigracionog statusa. Često je to znak da ti bogataši žele da sklone svoje porodice iz njihovih zemalja bilo zbog političkih razloga ili pak nestabilnosti, kao što je slučaj u vezi dviju Koreja. Ovakvi kupci traže nekretnine skuplje od 5 miliona $.

Svi investitori u luksuzne nekretnine vide ovakvo investiranje kao zaštitu od inflacije. zaštitu od kolebanja tržišta plemenitih metala i zaštitu od političkih progona. Koje su to osobine luksuznih nekretnina koje su cijenjene od strane investitora? Unikatnost, ekskluzivnost, neobičnost, lokacije svjetski poznate (New York, Los Angeles, Miami, San Francisco). Naravno, najcjenjenije nekretnine za internacionalne investitore su u Manhattnu, pogled na Central Park je neizostavan a posebno su cijenjene poznate adrese.

Ritz Carlton Residence u LA.

Ritz Carlton Residence u LA.

U Los Angelesu sve je u zemljištu. Najcjenjenije su parcele koje su ravne, što je na brdovitom Los Angelesu vrlo teško naći, i da je zemljište na Beverly Hillsu. Pored Beverly Hillsa tražene su i nekretnine u Malibuu, gdje je nedavno jedan ruski bračni par platio imanje 75 miliona $, u gotovini! Azijskim investitorima je vrlo zanimljiv projekat Ritz Carlton Residences u LA Live. Bogataši kupujući skupe nekretnine žele da što više novca iznesu iz svojih zemalja. Ovakvi kupci dolaze pored već pomenutih zemalja i iz Zapadne Evrope gdje su porezi visoki, kao što su Francuska i Italija. Ovakvi kupci imaju namjeru da se trajno presele u SAD.

U Silikonskoj dolini glavni investitori su takođe internacionalni. Jedan od trgovaca nekretninama poslije posjete Kini je rekao da 15% njegovih klijenata su Kinezi, dok je 35-40% kupaca prva generacija Kineza koji žive u SAD. Pored Kineza sve češće u Palo Alto ulažu i Indijci i Rusi. Oni su zaključili da Palo Alto ima dobar potencijal rasta cijena u budućnosti i da je to odličan način diverzifikacije sredstava u inostranstvo. Jedan dio njegovih kupaca su i zaposleni u Googleu i drugim HiTech firmama koji videći da je tržište akcija još nestabilno ulažu novac u nekretnine. Kao posljedica svega ovoga u Palo Altou su od početka godine cijene nekretnina skočile za 12%. Zbog nedostatka nekretnina na tržištu dešavaju se pravi mali ratovi ponudama, za sada Kinezi vode. Kineski investitori dođu sedam dana, pregledaju nekretnine koje se nude, i odmah daju ponudu u gotovini za nekretninu koja im se svidi. Vrlo često su njihove ponude više za 100.000 ili 200.000$ od konkurencije. Najcjenjeniji su stanovi u novoizgrađenim zgradama, pošto ih kupe u njih se vrlo rijetko vraćaju.

Još jedno tržište ekskluzivnih nekretnina doživljava bum, to je Miami.  Iako je Miami poznat kao utočište političkih disidenata od prije, tržište skupih i rijetkih nekretnina cvjeta. Najčešći su kupci iz Brazila, Venecuele, Meksika, Rusije i Evrope. Najtraženije su nekretnine na obali ili na nekom od ekskluzivnih otoka kao što je Indian Creek. Najskuplja zabilježena transakcija desila se 2011. godine kada je ruski milijarder kupio penthouse na Indian Creeku za 47 miliona $.

Indian Creek u Miamiju.

Indian Creek u Miamiju.

Američki ekonomisti ovaj skok prodaje luksuznih nekretnina objašnjavaju činjenicom da su američke nekretnine i dalje dosta jeftinije u poređenju sa nekretninama u Tokiju, Šangaju ili Seulu. Naglašavaju, da je to prilika koja se ne smije ispustiti iz ruku.

 

Tagged under

Leave a Reply