Neka prašina u spavaćoj sobi postane prošlost sa našim trikovima

Što više provodite vremena u nekoj prostoriji to se u njoj više prašine nakuplja. Prašina u spavaćoj sobi je poseban izazov jer u spavaćoj sobi provodimo bar 7-8 sati svakog dana, u njoj se presvlačimo, čuvamo odjeću, u njoj nerijetko borave i kućni ljubimci. U stvaranju prašine učestvuju mrtva koža, kosa, niti tkanina, prljavština, … što je sve idelano mjesto za život  grinja. I dok je redovno brisanje prašine i usisavanje moranje postoji i nekoliko trikova kojima se može smanjiti količina prašine u spavaćoj sobi.

UKLONITE TEPIH

spavaca soba 1

Mnogo prašine se nakuplja u tepihu ili tepisonu zbog toga, ako ste u mogućnosti, uklonite ga. Parket,laminatlinoleum, pločice,… su materijali koji će smanjiti stvaranje prašine. Ako pak ne možete bez tepiha upotrijebite neki manji tepih.

IZABERITE NAMJEŠTAJ SA GLATKIM POVRŠINAMA

spavaca soba 2

Baš kao što je slučaj i sa tepihom slično je i sa štofom. Prašina se uvlači među vlakna ovih materijala. Ako ste se odlučili sa tapeciraninamještaj u spavaćoj sobi izaberite onaj koji je presvučen materijalima koji se mogu prebrisati, kao što su koža, eko koža, svila,…

NERED

spavaca soba 3

Nered ni u jednoj prostoriji, pa ni u spavaćoj sobi, ne izgleda lijepo. Nered je idealna sredina za sakupljanje prašine pa pokušajte sve držati urednim i na svom mjestu. Sve nepotrebno sklonite u ladice a na noćnim ormarićima držite samo stvari koje su vam prijeko potrebne kao što je čaša za vodu sa bokalom ili lampa.

MINIMALIZAM

spavaca soba 4

Što je manje otvorenih površina manje će biti i prašine a i vama manje posla oko brisanja. Svi oni koji su alergični na prašinu bi trebali svoj dom urediti u minimalističkom stilu. Minimalizam nikako ne znači da prostorije trebaju biti hladne, to je samo način da se smanji kvadratura površina na kojoj se skuplja prašina.

Kao što ste vidjeli u samo nekoliko koraka možete se riješiti prašine ili je samnjiti u spavaćoj sobi a da ona i dalje stilski bude dio vašeg života.

Tagged under

Leave a Reply