Naučićemo vas, kako izabrati sijalicu

Zadnjih nekoliko godina ste sigurno primjetili kako se asortiman sijalica iz dana u dan povećava. Prošli su dani kada su bile dostupne samo sijalice od 60W ili 100W. Danas možete da birate koji oblik, tehnologiju, lumene, … sijalica želite. I tu nastaje problem! Mnogima nije jasno šta svi ti pojmovi znače i kakvu sijalicu trebaju kupiti. Pomoći ćemo vam, ali krenimo ispočetka.

stedljive sijalice1

Da li ste znali da se incandescentne sijalice nisu mijenjale još od Tomasa Edisona ili 1879. godine. To su one sijalice koje svijtele tako što ime se užari metalna nit u njima toliko jako da one svijetle. Danas možemo reći da su te sijalice neefikasne i da kratko traju. Ali dobar je vijest da postoji skoro idealna zamjena za ove „obične“ sijalice.

Možda ste čuli ružne glasine o novim sijalicama sa LED i CFL tehnologijom, ali tehnologija je toliko napredovala zadnjih godina da su ove sijalice postale jeftine, dostupne i dugotrajne. I što je najvažnije proizvode svjetlost baš onakvu kakvu želite.

stedljive sijalice2

LUMENI CFL I LED SIJALICE

Koliko svjetlosti želite? Većina eksperata se slaže da je većini ljudi sasvim dovoljna svjetlost od 800 lumena koja odgovara svjetlosti sijalice od 60W. Lumen je jedinica koja pokazuje koliku količinu svjetlosti nešto stvara. Više lumena – jača svjetlost. Na većini kutija sijalica piše ekvivalent u vatima (W). Možda će vam ova uporedna tablica pomoći kod odluke koliko vam je lumena potrebno:

40W obična sijalica = 450+ lumena

60W obična sijalica = 800+ lumena

100W obična sijalica = 1600+ lumena

KELVIN – BOJA SVJETLOSTI

Uopšteno govoreći svjetlost nije jedne boje. Neke sijalice proizvode svjetlost žute boje, kao svjetlost svijeće, dok druge proizvode svjetlost plavo-bijele boje, kao svjetlost u podne za sunčana dana.

Sve LED i najveći broj CFL sijalica su označene sa KELVIN (K) brojem. Što je manji broj to je svjetlost žuća. AKo želite svjetlost kao kod običnih sijalica potražite sijalice sa oznakom 2700K. Dnevna svjetlost je označena sa brojem 5500K. Hladna, fluorescentna svjetlost namjenjena za kancelarije je 4200K.

Međutim postoji jedno pravilo kod izbora sijalica koje će se koristiti na više rasvjetnih tijela u jednom prostoru. Ako npr. imate sijalicu u podnoj lampi od 2700K a sijalice u lusteru imaju 4200K, boja svjetlosti će se sudarati i izgledaće čudno u sobi. Zbog toga, kod kupovine sijalica za jedan prostor kupite sijalice istog broja kelvina!

RAZLIKA IZMEĐU CFL I LED SIJALICA

CFL sijalice su najčešće spiralnog oblika. Mnogo su bolje nego kada su se prvi put pojavile u prodaji. LED sijalice su se malo kasnije pojavile ali su postale mnogo popularnije. Cijena im se kreće od 2€ pa naviše. Međutim, postoji nekoliko razlika između ova dva tipa štedljivih sijalica:

LED sijalice se odmah pale dok je CFL sijalicama potrebno nekoliko sekundi da spočnu da svijetle punim sjajem,

LED sijalice su dugotrajnije, trajaće oko 25 000 sati rada, CFL će trajati oko 12 000 sati, to je iapk mnogo više od 1200 sati koliko traju „obične“ sijalice,

CFL sijalice troše oko 70% manje energije u odnosu na „obične“ sijalice, dok LED sijalice troše 80-90% manje energije u odnosu na „obične“ sijalice,

i LED i CFL sijalice se mogu reciklirati, obavezno je recikliranje CFL sijalica jer u njima postoji mala količina merkurija koji je toksičan metal,

cijena LED sijalica u odnosu na CFL je veća u prosjeku 5 puta, ali cijene i dalje padaju,

Kao što ste vidjeli mnogo je razlika da pređeta na LED ili CFL sijalice, koje ćete izabrati zavisi od vaših potreba.

Tagged under

Leave a Reply