Napravite veliki zidni sat

Budimo iskreni, koliko često gledate na sat? Kad se spremate na posao, kada čekate nekoga, kada se spremate nekamo… nekada je sat najzanimljiviji dio neke prostorije, sa našim zidnim satom to će svakako i biti.

Zidni sat.

Zidni sat.

Napravite zidni sat koristeći za svaki broj svoje omiljene foografije.

Za ovaj projekat pripremite: 12 ili 13 ramova za slike dimenzija 5×7,5cm ili sličnih dimenzija, isto toliko fotografija, analogni sat, alat (makaze, ljepljivu traku, olovku, makaze, skalpel, lenjir, čekić i ekserčiće).

Potreban materijal i alat

Potreban materijal i alat

1. Na zidu označite raspored ramova. Koristite običnu grafitnu olovku kako bi kasnije obrisali oznake gumicom. Počnite od slike na vrhu, zatim ispod nje postavite oznaku gdje će biti satni mehanizam i ispod njega na istoj udaljenosti postavite sliku koja će biti zamjena za 6 sati. Ostalo je lako.

Označite mjesta za ramove

Označite mjesta za ramove

 

2. U ramove postavite slike. Evo nekoliko primijera koje slike možete izabrati. Fotografije koje se sjećate u koje su doba dana uslikane i koje su vam drage, ili slike omiljene hrane koju ćete rasporediti po satima kad je jedete, ili jednostavne fotografije brojeva… upotrijebite maštu. Ne morate koristiti ramove istih stilova i dimenzija ali pazite da ne budu preveliki.

U ramove stavite slike

U ramove stavite slike

3. Vrijeme je da satni mehanizam uljepšamo. Možete ga postaviti ispod običnog tvrđeg masnog papira ili možete izabrati jedan od ramova. Pazite da ne iskrivite kazaljke!

Uljepšajte satni mehanizam

Uljepšajte satni mehanizam

4. Postavite kazaljke. Provjerite da li sat radi.

Postavite kazaljke

Postavite kazaljke

5. Vrijeme je da u zid zakucamo ekserčiće u ranije određene tačke. Najbolji su ekserčići koji se neće vidjeti. Potom, obrišite sve linije koje smo ranije nacrtali. Upotrijebite čistu gumicu kako ne bi isprljali zid!

Zakucajte male eksere

Zakucajte male eksere

6. Objesite ramove sa slikama na mjesta koja ste im namijenili.

Okačite ramove na zid

Okačite ramove na zid

Ovako bi trebao da izgleda vaš zidni sat. Raspored slika zavisi samo od vas.

Zidni sat

Zidni sat

 

Tagged under

Leave a Reply