Napravite sami ležaljku za plažu

Ova rasklopiva ležaljka za plažu je jednostava za napraviti. Kada se sklopi zauzima vrlo malo mjesta. Ukoliko vam dosadi dezen platna lako ga možete promijeniti.

Ako pogledate u bilo koji vrtni centar ovakva ležaljka će vas koštati bar stotinjak evra. Ovim projektom neće vas koštati više od 30€!

Dimenizije ležaljke za plažu su: širina 66cm dužina 109cm i maksimalna visina 64cm

Pripremite sljedeće:

a) 2 komada 2,5cmx5cm dužine 122cm – naslon za leđa

b) 1 komad 2,5cmx5cm dužine 61cm  – naslon za leđa

c) 1 komad 2,5cmx5cm dužine 66cm – naslon za leđa

d) 1 komad 2,5cmx7,5cm dužine 61cm – naslon za leđa

e) 2 komada 2,5cmx5cm dužine 112cm – sjedište

f) 4 komad 2,5cmx5cm dužine 60cm – sjedište

g) 1 komad 2,5cmx5cm dužine 55cm – sjedište

h) 1 komad 2,5cmx7,5cm dužine 55cm- sjedište

i) 2 komada 2,5cmx5cm dužine 38cm – podupirač

j) 1 komad okrugla drvena letva prečnika 1,5 cm dužine 65cm – podupirač

k) 2 komada platna dimenzija 137cmx58cm – sjedište

l) 2 komada okrugla drvena letva prečnika 1,5cm dužine 56cm – sjedište

Od alata pripremite: ljepilo za drvo, bušilicu, vijke dužine 5cm, zavrtnje sa maticama dužine 6-7cm, kit za drvo, lak za drvo, šmirgl papir 120 granulacija, čekić, četka za farbanje, metar, olovka, ….

Pročitajte detaljno projekat kako bi vam bilo jasno za šta koji komad materijala će biti upotrijebljen. Provjerite uglove nakon svakog rezanja i spajanja. Uvijek prvo probušite bušilicom rupu pa tek onda zavrnite vijak.

1. korak – napravite leđa ležaljke kao na slici. Razmak na vrhu ležaljke kroz koje će proći platno je 1cm. Pažljivo izbušite rupe kako ne bi oštetili letvu jer vrh ležaljke trpi najveći tert.

2. korak – spojite letve kako bi napravili sjedište, ako želite manji razmak između sjedišta i naslona za leđa povećajte dimenzije letvi f, g, h.

3. korak – završene ramove ležaljke spojite zavrtnjem. Najbolje da upotrijebite zavrtnje sa zakrivljenim glavama. Pogledajte sliku ispod.

4. korak – napravite podupirač za ležaljku. Podupirač spojite sa ležaljkom sa zavrtnjima. Podupirač će služiti da možete podešavati visinu naslona za leđa.

5. korak – na kraju sašijte sjedište. Prvo spojite jednu tkaninu za drugu a zatim podvrnite svaki kraj platna po 4cm i sašijte, kao na slici. Dodatno pojačajte šavove, jer će trpiti veliki pritisak.

Sašijte sjedište za ležaljku za plažu.

Sašijte sjedište za ležaljku za plažu.

Sva eventualna oštećenja drveta premažite kitom za drvo a zatim kad se osuši prešmirglajte. Zaštitite vašu ležaljku vodootpornim lakom za drvo. Provucite krajeve platna kroz razmak između letvi. Provucite kroz njih okruglu letvu koja će držati platno na mjestu. Uživajte u ljetu sa vašom novom rasklopivom ležaljkom.

lezaljka7

Tagged under

Leave a Reply