Napravite neobičan luster

Ovaj neobični ali lako za napraviti luster posvećen je poznatoj hemičarki Maria Sklodowska-Curie. Možete eksperimentisati sa bojama, količinom tečnosti u epruvetama i sl. Visina lustera je 110cm a poluprečnik 47cm.

Potreban materijal:

1 drvena, špreploča ili lesonit ploča dimenzija 47cmx47cm

60 epruveta

lanac, konopac ili sajle kojim ćete zakačiti luster za plafon

obični luster sa jednom sijalicom, bijeli

Pripremite i alat, bušilicu, turpija, kliješta, odvijač, tzv. žabice kojim ćete pričvrstiti sajle.

Pripremite epruvete.

Pripremite epruvete.

Isjecite drveni obruč, pošto ne znamo prečnik vaših epruveta na njihov prečnik dodajte 2cm. Ako je prečnik epruvete 1,2cm širina drevnog obruča neka bude 3,2cm. Izbušite šezdeset rupa promjera epruveta. Izbušite četiri rupe na jednakom rastojanju na sredini obruča (širine) promjer neka bude obima sajle.  Ofarbajte obruč u neku boju, preporučujemo bijelu zbog refleksije boje.

Luster može da ima i dva nivoa.

Luster može da ima i dva nivoa.

Postojećem lusteru skinite abažur, kugle ili šta već ima. Na kapici koja ide uz plafon izbušite rupe promjera sajli. Ako je potrebno obradite ih turpijom kako ne bi bile oštre. Odredite visinu lustera, mi preporučujemo 110 cm, izmjerite sajlu, konopac ili lanac i isjecite ih na jednake dužine. Sve dobro pričvrstite žabicama za drveni obruč i kapicu lustera. Okačite na plafon. Pazite da sve bude ravno i nivelisano.

Naspite epruvete sa bojom. Boju možete napraviti tako što tuš pomiješate sa vodom ili stavite čisti tuš. Najbolje bi bilo da imate neke čepove kojim ćete epruvete zatvoriti. Oduševiće vas igra boja.

Napunite epruvete sa tušem razrijeđenim sa malo vode.

Napunite epruvete sa tušem razrijeđenim sa malo vode.

 

Tagged under

Leave a Reply