Napravite drvene sanduke za sadnju cvijeća

Iako volimo terra cotta saksije moramo priznati da one velike nisu ni malo jeftine. Drvene saksije imaju šarma, odgovaraju različitim stilovima i za razliku od terra cotta saksija zaštiti će biljku od mraza. Drvene sanduke za cvijeće i nije toliko teško napraviti a u odnosu na one glinene su nekoliko puta jeftinije. 

Dimenzije ovih drvenih kutija za cvijeće možete prilagoditi svojim potrebama. Za ovaj posao biće vam potrebne letvice 2,5cmx4,5cm, daske dimenzija 2,5cmx9,5cm, vijci dužine 5cm, drveno ljepilo, bušilica, čekić, ekseri.

drvena_saksija_6

Napravite ivice kutije za cvijeće

Napravite ivice kutije za cvijeće

1 Isijecite 8 letvica koje su onolike dužine kolika će biti visina saksije, npr. 45cm. Te letvice će biti ivice saksije. Spojite ih kao na slici. Upotrijebite ljepilo za drvo i vijke dužine 5cm. Prije nego uvrnete vijke probušite rupe kako se ne bi letvica pocijepala.

Napravite prvu stranicu

Napravite prvu stranicu

2 Spojite drvenom letvicom dvije ivice saksije. Ostavite na jednom kraju rastojanje od 1,5cm, to će biti dno. Preporučujemo dužinu ovih letvica 35cm. Na drugom kraju letvicu pričvrstite na samom vrhu ivica.

Koristite male eksere i ljepilo za drvo

Koristite male eksere i ljepilo za drvo

3 Popunite prostor letvicama koje su iste širine kao dvije letvice kojim ste spojili ivice. Upotrijebite drveno ljepilo i male eksere.

Spojite dvije šire strane i napravite treću i četvrtu stranu

Spojite dvije šire strane i napravite treću i četvrtu stranu

4 Kada napravite dvije strane, njih potom spojite na isti način kako bi formirali treću stranu saksije. Da bi ovaj drveni sanduk za cvijeće bio zanimljiviji možete upotrijebiti letvice dužine 30cm za preostale dvije strane.

Napravite dno

Napravite dno

5 Pošto ste spojili sve četiri strane saksije sljedeće je da napravite dno saksije. Izrežite dvije letvice koje su ćete prikucati na već postojeću letvice na dnu (dužine 35cm). Za njih potom prikucajte daščice koje su dno saksije. Daščice bi trebale biti dužine 30cm ako ste pratili naše upute. Da bi vam bilo jasnije pogledajte sliku.

drvena_saksija_7

Ove drvene kutije za cvijeće možete koristiti na dva načina. Prvi je kao saksija, pri čemu je potrebno da drvo žaštitite određenim sredstvima, lakovima, koji će spriječiti truljenje. Druga opcija je, po nama bolja, da u gotov drveni sanduk za cvijeće stavite metalnu ili plastičnu priručnu saksiju ili kantu, koja će služiti kao saksija.

Tagged under

Leave a Reply