Napravite čaše za rasadu od papira

Vjerovali ili ne već je vrijeme da počnete razmišljati šta ćete posaditi u svoj vrt naredne sezone i kako ćete to uraditi. Dok ćete neke biljke direktno posaditi u tlo vrta, druge ćete morati prvo posaditi u zatvoreni prostor, kao što je plastenik, kako biste dobili rasadu. Presadnice ćete potom, poslije zadnjeg mraza, presaditi u vrtne gredice.

Stvaranje svoje lične rasade ne mora da znači obavezno i kupovinu silnih saksija ili teglica. U nastavku naučite kako da za jedan vikend napravite veliki broj čaša za rasadu od novinskog papira.

Sve što vam treba za ovaj vikend projekat su: makaze, novine i mala posuda koja će poslužiti kao model. Nemojte koristiti masni papir za ovaj projekat već obični novinski!

Uzmite iz sredine dvije dvolisnice (imaćete četiri lista papira). Isjecite ih po dužini u tri trke.

casa za rasadu1

Prvi korak

Uzmite posudicu koja će služiti kao model. Papir obmotajte oko nje ali tako da ostane dovoljno papira na dnu koji ćete sklopiti u dno buduće čaše za rasadu. Nemojte suviše zatezati papir jer ćete ga teže skinuti sa posudice!

casa za rasadu2

Drugi korak

Preklopite papir koji viri kako biste formirali dno. Nije potrebno da sve bude uniformno već samo da nema šupljine kroz koju bi zemlja propala.

casa za rasadu3

Treći korak

Prednost ovakvih čaša za rasadu je da ćete ih moći zajedno sa zemljom i biljkama koje niknu direktno posaditi u vrt. Takođe, ako čaše za rasadu ne želite saditi u zemlju sa papirom vrlo lako ćete ih odmotati i biljku posaditi samu. Papir  upotrijebljen na ovaj način će se razgraditi u zemlji.

Tagged under

Leave a Reply