Nameštaj za dnevni boravak

Svi smo svjedoci nekreativnosti i nemaštovitosti prilikom razmještaja namještaja u dnevnom boravku. Koliko vas ima neelegantno postavljen namještaj duž jednog zida? Da, pod možda izgleda širi ali dnevna soba ne izgleda veća niti toplija. Naprotiv, dnevna soba većinom izgleda hladna i nabacana. 

Dnevni boravak

Dnevni boravak

Takav raspored ne doprinosi stvaranju atmosfere za razgovor i zbližavanju sa sagovornikom. A to i jeste jedna od glavnih funkcija dnevne sobe. Najbolje dnevne sobe nisu statične. One sadrže namještaj koji se može pomjerati, izvlačiti, vući i ako je potrebno grupisati. Komadi namještaja koji se mogu pomjerati su ključ pravilno namještene dnevne sobe. Omiljeni komadi namještaja trebaju biti: fotelja koja se lako može okrenuti ka televizoru ili ka sugovorniku ili možda ka prozoru, taburei i klupe koji u jednom trenutku mogu poslužiti za odlaganje tacne sa posluženjem a u drugom kao dodatno mjesto za sjedenje.

Svaka dnevna soba ima fokalnu tačku bilo da je mi namjerno stvorimo ili nenamjerno. Ona privuče pažnju odmah prilikom ulaska u dnevni boravak. Najbolje je rješenje da vi smisleno i planirano napravite fokalnu tačku. Fokalna tačka je prvi funkcionalni dio dnevnog boravka koji trebate stvoriti i oko koga trebate razmjestiti ostatak namještaja. Nemojte se bojati da namještaj postavite u centar prostorije. Većina dizajnera enterijera počinje skoro uvijek uređenje određenog enterijera stavljanjem dvije sofe jedne nasuprot druge ili postavljanjem sofe i fotelja. Tabure je odlično rješenje koja se lako pomjera i može poslužiti kao kafe sto ili mjesto za sjedenje. Taburei, stolići, klupe i ostali namještaj koji se lako pomjera, atmosferu u dnevnom boravku čine toplijim i intimnijim, oni osiguravaju da se uvijek u blizini nađe knjiga, lampa, piće ili vaza. Ovaj namještaj nas ohrabruje da nešto činimo, čitamo knjige, uživamo u muzici ili da budemo bliskiji sa sagovornikom.

Posljednja grupa namještaja koju svaki dnevni boravak treba da ima su police, komode i vitrine. One služe za skladištenje dekorativnih ali i predmeta koje koristite svakodnevno ili periodično. Dnevni boravak nije namijenjen za skladištenje velike količine stvari, sem ako ne živite u malom stanu pa ste primorani da imate plakar u njemu. Ipak, pametnim razmještajem stvorićete koristan prostor za ostavljanje različitih stvari i ukras u dnevnom boravku.

Prilikom razmještaja namještaja u svome dnevnom boravku igrajte se sa namještajem. Pomjerajte ga sve dok ne napravite najbolji razmještaj koji će odgovarati vašem stilu.

Sofa 

Fotelja

Tabure

Kafe stolić

Tagged under

Leave a Reply