Najljepši vrtovi Londona

Sa nadaleko poznatim kišnim vremenom, ne iznenađuje da u Londonu sada svi parkovi i vrtovi bujaju. Neki su stari vjekovima, dok neki se nalaze u nekim skrivenim ćoškovima čekajući da budu otkriveni. Međutim ako volite vrtove svi zaslužuju da ih posjetite.

Proljeće u Londonu donosi vatromet boja. Proljeće je najbolje vrijeme da istražite londonske parkove i vrtove. Pokazaćemo vam neke najljepše.

1. Myddelton House Garden u Enfieldu – samouki vrtlar Edward Augustus Bowles živio je u ovoj kući bezmalo 100 godina. Za to vrijeme stvorio je zadivljujući vrt oko kuće. U ovom vrtu otkrićete neke neobične biljke kao što je Plymouth jagoda. Ovaj vrt dobio je prošle godine i staklenik u kome imaju četiri odvojena dijela sa različitim klimama.

Chelsea Physic Garden

Chelsea Physic Garden

2. Chelsea Physic Garden – ovaj viktorijanski vrt osnovan je 1673. godine od strane udruženja apotekara, iako malo poznat, ovo je najstarija botanička bašta Londona. Pošto se nalazi u blizini rijeke Temze ovaj vrt naseljava poveća kolonija ptica. Izvor koji se mogu naći su odlično mjesto za različite vrste insekata kao što je vilin konjic.

 

Charlton House Peace Garden

Charlton House Peace Garden

3. Charlton House Peace Garden –  u saradnji sa Amnesty Internationalom restauriran je ovaj vrt 2006. Vrt se nalazi u dvorištu jakobinske kuće i ograđen je zidom. U ovaj vrt su zasađene stotine doniranih biljaka. U centru se nalazi skulptura Portage poznate londonske skulptorice, Margaret Higginson, koja predstavlja snagu i duh žena širom svijeta.

 

Kyoto Japanese Garden u Holland parku

Kyoto Japanese Garden u Holland parku

4. Kyoto Japanese Garden – ovaj predivan vrt je jedna od tajni koju London vješto skriva. Podignut je 1992. godine u čast Japana u Holland parku. Ovaj vrt ušuškan u jedan dio parka zaista odiše mirom i spokojem japanske kulture. U vrtu glavnu ulogu igra voda, kako malim vodopadom tako i sa ribnjakom u kome bezbrižno plivaju šarene koi ribe.

 

Royal Botanic Garden Kew

Royal Botanic Garden Kew

5. Royal Botanic Garden – i na kraju vam predstavljamo Kew. Nikako nemojte zaobići Kew u kasno ljeto kada boje predivno oboje ovaj vrt. U ovom vrtu se nalazi i najveći viktorijanski staklenik, Temperate House. Ove godine je planiran početak restauracije ovog vrta, rekonstrukcija će trajati 5 godina pa ako ste u prilici iskoristite priliku da vidite ovaj vrt prije početka radova.

Tagged under

Leave a Reply