Najljepše grmlje koje cvjeta u proljeće – prvi dio

Još nije kasno da svoj vrt pripremite za proljeće. Ostalo je još nekoliko dana da posadite sadnice biljaka koje će vas u proljeće obradovati svojim cvjetovima. Jorgovan, jasmin, kalmia, rododendron … veliki je izbor žbunastih biljaka koje cvjetaju već sa prvim proljećnim suncem.

ViburnumViburnum – je grm koji je atraktivan u svako doba godine, u proljeće svojim prelijepim cvjetovima, u ljeto raskošnim oblikom, u jesen i zimu svojim plodovima i prelijepom bojom lišća. Cvjetovi su u rasponu od bijele do tamno ljubičaste boje. Voli sunačane do blago sjenovite pozicije. Možete ga saditi kao pozadinu za druge biljke ili kao filler. Cvjeta sredinom i krajem proljeća. Viburnum je nezahtjevna biljka. Sadi se u jesen. Iskopajte rupu dva puta širu od korijena, u dubinu veličine korijena. Ako sadite nekoliko biljaka u grupi ostavite razmak između njih do 1,5m do 2m. 

 PhiladelphusPhiladelphus – kod nas često nazivaju jasminom, međutim to nije jasmin. Cvjetovi su bijeli sa nijansom ružičaste. Raste do visine od 4m, ali pravilnim orezivanjem možete da ga držite na visini 1-2m. Cvjetovi su mirisni. Cvjeta od maja do juna. Sadite ga na sunčanim mjestima mada može da podnese i blago sjenovite pozicije. Nije zahtjevan grm. Pravilnim orezivanjem lako se oblikuje. Philaselphus se kao i Viburnum orezuje nakon cvjetanja! Razmnožava se reznicama ili iz sjemena.

Kalmia latifolia Kalmia latifolia – pružiće pravi vatromet ružičastih, crvenih ili bijelih cvejtova u kasno proljeće. Porijeklom je iz Sjeverne Amerike, vrlo dobro podnosi hladno vijeme. U srodstvu je sa rododendronima. Najbolje raste u pH kiselom tlu pH 5,0-5,5. Ako je pH veći od 6 moraćete u zemlju pomiješati amonijum sulfat ili neko gnojivo na bazi nitrogena, koje ćete pomješati u zemlju do dubine od 30-ak cm. Sadite je na blago sjenovita, dobro drenirana područja. Isuviše popodnevnog sunca tokom ljeta može izazvati oštećenja na biljci. Razmnožava se reznicom u jesen. Kalmia latifolia zahtijeva dosta vode pa se mora redovno zalijevati, međutim isuviše vode može uzrokovati pojavu gljivičnih oboljenja. Može da raste u vrtu ali i u većim saksijama, naraste do 2,5m.

KamelijaKamelija – je prelijep zimzeleni grm koji cvjeta u ružičastim, crvenim i bijelim nijansama. Potiče iz Japana, sa Himalaja i iz Indonezije. Lišće je sjajno i debelo, kao prevučeno voskom. Kamelije nemojte saditi na sunce. Kamelije u sjeni su tokom zime zaštićene od jakih mrazeva a tokom ljeta od jakog sunca. Sadi se u jesen u pH kiselo tlo. Prva godina je najkritičnija za kamelije. Zalijeva se tako što se korijen natopi vodom a potom se ostavi da se osuši nekoliko centimetara površinskog sloja zemlje da bi se potom opet zalila. Jedna od najzastupljenijih sorti je Camellia japonica.

Ovdje pogledajte kako pravilno posadite žbunaste biljke u vrt.

Tagged under

Leave a Reply