Najljepše cvijeće koje cvjeta u plavoj boji

Biljke koje cvjetaju plavim cvjetovima svakom vrtu daće elegantnu notu. Pažljivo isplanirajte vrt, cvjeću koje cvjeta u plavoj boji dajte posebno mjesto. Ovo su neke od biljaka čiji su cvjetovi plave boje.

Plava hortenzija.

Plava hortenzija.

Plava hortenzija ili Hydrangea Prelijepi plavi, veliki cvjetovi hortenzije će vas oduševiti. Kako bi vaša hortenzija cvjetala plavom bojom, povećajte kiselost tla gdje je zasađena. Jedan od načina je da u zemlju dodate sulfor. Inače hortenzija ne voli orezivanje ako baš morate da je orežete uradite to odmah pošto su cvjetovi prošli. Voli vlagu stoga je redovno zalivajte, iz istog razloga sadite je u polusjenovita mjesta sa dosta jutarnjeg i popodnevnog sunca.

Geranium Rozzane

Geranium Rozzane

Zdravac ili Geranium Postoje mnoge sorte geranijuma. Jedna od najljepših sorti geranijuma je Rozanne koja cvjeta plavim cvjetovima od juna do prvog mraza. geranijum voli sunčane pozicije, dobro dreniranu zemlju i dosta vlage. Raste do visine od 90 cm. Pošto cvjeta u junu, sadite ga sa biljkama koje cvjetaju do juna kako bi vam vrt non-stop bio u cvjetanju.

Delphinium

Delphinium

Zavornjak, kokotić ili Delphinium Delphinium će prošarati vaš vrt istinski plavom bojom. Vole sunce. Redovno ih prihranjujte i zalijevajte. Pošto rastu visoko najbolje ih je staviti malo u pozadinu, narastu do 2m visine. Kombinujte ih sa biljkama žutih cvjetova kako bi postigli zapanjujući efekat.

Grozdasti zumbul

Grozdasti zumbul

Grozdasti zumbul ili Muscari Cvijeće koje cvjeta sredinom i krajem proljeća. Cvjetovi se redaju jedan na drugi kao kod zumbula. Možete ih posaditi i na polu sjenovita mjesta. Biljke su visoke oko 20-ak cm pa su idealne za ivice vrta, staza i sl. 

Klematis

Klematis

Klematis ili Clematis O klematisu smo već pisali nekoliko puta. Postoje mnogobrojne varijacije klematisa ali klematisi u plavoj boji su spektakularni, neke od sorti su “Crystal Fountain”, “Ice Blue” i “Arabella”. Klematis raste u vidu voze pa mu stvorite uslove za uspješan rast. Posadite ga uz drvenu ogradu, manje drvo i sl. Klematis uzgajajte na sunčanim pozcijama sa dosta vlage. Zanimljiv način kombinovanja klematisa je kad raste zajedno sa ružama penjačicama u žutoj ili bijeloj boji. 

Zvončić

Zvončić

Zvončići ili Campanula Zvončići su prelijepo cvijeće koje se vrlo često koristi u vintage vrtovima. Iako cvjeta u različitim bojama nama je zanimljiv patuljasti tip zvončića koji cvjeta u plavoj boji “Pearl Deep Blue”. Zahtijeva puno sunca i redovno zalijevanje. naraste do 90cm, mada može i manje. Zvončići mogu poslužiti i kao rezano cvijeće.

Salvia Ako tražite cvijeće otporno na visoke temperature i nedostatak vode onda su salvije rješenje za vas. Pored toga izbjegavaće ih i životinje. Salvije u plavoj boji ćete imati ako zasadite sortu Salvia azurea. Rastu do 1m u visinu. 

Tagged under

Leave a Reply