Najinteresantniji balkoni na svijetu

Za neke balkon predstavlja odlagalište svega nepotrebnog i neiskorišten prostor, za druge mali raj gdje se opuštaju, ali postoji i treća grupa koja design balkona vidi na sasvim nekonvencionalan način. 

Novi neboder u Mumabaiu ima krajnje osvježavajući pristup riječi balkon i njegovoj funkciji u stanu. Aquaria Grande, je novi 37 spratni neboder u Mumabiju gdje su balkoni zamijenjeni bazenima ograđenim staklenim panelima.

Aquaria Grande, Mumbai

Aquaria Grande, Mumbai

Kad pomislimo na balkon, mislimo da prostor koji se nalazi iznad zemlje bar jedan sprat. Japanski arhitekta, Yukiharu Suzuki, balkone vidi na malo drugačiji način. On je projektovao modernu kuću nazvanu Sukiya čiji se balkon nalazi ispod nivoa zemlje, u vidu tunela.

Ovako Japanci vide balkon, Sukiya House.

Ovako Japanci vide balkon, Sukiya House.

Ako se bojite visine ovakav balkon definitivno nije za vas. Vlasnici Sears Towera u Čikagu instalirali su na 103. spratu ovog nebodera staklenu kutiju koja je u stvari balkon. Dizajner kaže da ovakav balkon ostavlja utisak na ljude kao da lebde iznad grada. Vjerujemo mu!

Seras Tower, ni na nebu ni na zemlji.

Seras Tower, ni na nebu ni na zemlji.

VM apartmani su još jedan primjer da je funkcionalnost bitnija od esketike. To je bila i zvijezda vodilja ovog kompleksa koji se sastoji iz dvije zgrade u obliku slova V i M. Balkoni su poredani tako da svaki ima dovoljno sunčave svjetlosti a namjera projektanata je bila da ohrabre inteakciju između stanara. Sam kompleks izgleda kao veliki buzdovan sa mnoštvom šiljaka.

Zgrada kojoj je bitnija funkcionalnost nego estetika.

Zgrada kojoj je bitnija funkcionalnost nego estetika.

 

Tagged under

Leave a Reply