Najčudniji mali stanovi

Šta mislite koliko je kvadrata dovoljno za normalan život? Kako izorganizovati život u nekih 10-ak m²? Ovi ljudi o znaju, predstavljamo vam nekoliko najmanjih i najčudnijih stanova na svijetu.

Stan od 7m².

Stan od 7m².

Ako ste mislili da je vaša garsonjera najmanji mogući stan, varate se!  Arhitekta, Luke Clark Tyler, živi i radi na Manhattanu u ovom malom stanu od samo 7m². Ovaj čovjek prvo je živio u stanu od 9m² i onda je odlučio i da mi je taj stan “prevelik” pa se preselio u manji. Sam je dizajnirao modularni namještaj za ovaj stan kako bi u potpunosti iskoristio bukvalno svaki centimetar prostora. Možda se pitate koliko košta stanarina za ovaj stančić? Stanarina iznosi 800$!

Mali stan na krovu Barcelone.

Mali stan na krovu Barcelone.

Christian Schallert živi u stanu od 24m². Kada nije u stanu to je kao prazna kutija. Zahvaljujući modularnom namještaju prazna kutija se vrlo brzo mijenja u kuhinju, spavaću sobu, trpezariju ili dnevnu sobu. U plakaru koji pokriva čitav zid smješten je frižider u normalnoj veličini, šporet, mašina za pranje posuđa ali i toalet! Krevet se izvlači. Stan je smješten u Barceloni i sa terase se pruža prekrasan pogled na ovaj mediteranski grad.

Stan za dvoje od šesnaest kvadrata.

Stan za dvoje od šesnaest kvadrata.

Kako bi se vi sa svojim partnerom snašli u 16m²? To svakako polazi za rukom Zaarath i Christopher Prokopu. Oni žive u “najmanjem stanu u New Yorku” kako je njihov stančić nazvao New York Post. Ali ne žive sami, oni stan dijele sa još dvije mačke! Ovaj mali stan kupili su za $150 000 i nalazi se na šesnaestom spratu u 110. ulici. Sa petnaestog sprata se na šesnaesti penju stepenicama. Zanimljivo je da trećinu stana zauzima francuski krevet .  Ovaj par planira da stan otplati za dvije godine a onda, kako kažu, renoviraće ga.

Tagged under

Leave a Reply