Najčešće greške prilikom uređenja vrta

Uređenja dvorišta je projekat koji zahtjeva novac i vrijeme. Najvažnije ovaj posao nije jeftino. Vrlo često u neznanju, prilikom uređenja vrta, potrošimo i više nego što je potrebno. Kako bi spriječili ovakve greške pratite naše savjete.

1 Najbrži i najlakši put do katastrofe prilikom uređenja dvorišta je ne imati plan. Pristupite pravljenju plana studiozno. Odlučite se za koncept i temu vrta. Sigurni smo da ne bi željeli da potrošite stotine eura u uređenje a da takav vrt odudara od izgleda vaše kuće. Nakon toga sve prenesite na papir. Papir najbolje pamti! Odredite budžet. I krenite u kupovinu, pošto je vrt dugoročan projekat ne  morate kupovati grmlje ili drveće isuviše veliko. Što je veće to je i skuplje. Sve cvijeće koje možete sami uzgojiti kupujte u sjemenu. Iz toga razloga nemojte zaboraviti da u planu svog vrta odredite dio za tople leje ili manji plastenik.

2 Većina ljudi prilikom projektovnja zaboravi na uređenje ulaza u dvorište. Lijepo uređen ulaz ostaviće povoljan prvi utisak na posjetioca. Ovo su tri jeftine ideje kako da jeftino uredite ulaz u svoje dvorište: 1. Ogradu držite urednu i svježe ofarbanu, 2. trava, grmlje i živa ograda neka je uvijek uredno ošišana, 3. nemojte zaboraviti posaditi cvijeće živih boja u blizini ulaza.

Budite temeljni prilikom izbora biljaka.

Budite temeljni prilikom izbora biljaka.

3 Prilikom projektovanja, nemojte zaboraviti na druga godišnja doba sem proljeća. Najčešće, sve cvijeće procvjeta u proljeće i onda tokom ljeta i jeseni vrt je jednoličan. Obezbijedite boje u vrtu tokom čitave godine. Pročitajte koje cvijeće kada cvjeta i koliko dugo, na osnovu toga napravite plan. Nemojte zaboraviti na veličinu cvijeća i potrebu za suncem, kako bi ga mogli pravilno organizovati u svojim cvjetnim lejama.

4 Koliko je preko dana lijepo vaše dvorište takvo bi trebalo biti i po noći. Osvijetlite staze, pojedine grmove, cvjetne leje… Solarni sistemi danas su jeftini pa to iskoristite. Instalacija je vrlo jednostavna i sve možete završiti za jedan vikend.

Osvjetljenje u dvorištu

Osvjetljenje u dvorištu

5 Umjetnici pažljivo planiraju koje boje upotrijebiti na svojim platnima. Slično uradite i vi u vrtu. Počnite bojom koja je komplementarna vašoj kući i onda dodajte akcentne boje. Birajte cvjetove istih boja ali različitih nijansi. Ako želite da uživate u urednom simetričnom dvorištu, sadite cvijeće u grupama.

6 Kao i šišanje, orezivanje može da uljepša ili unakazi dvorište. Niko ne očekuje da budete umjetnik u šišanju živica, grmova, ali ako imate želju okušajte se. Jesen i zima su najbolja godišnja doba za orezivanje. Bolje je ne šišati biljke nego to raditi pogrešno!

Vrtni patuljak

Vrtni patuljak

7 Ako je cvijeće lijepo i u punom cvatu u vrtnom centru ne znači da će se uklopiti i u vaš vrt. Uzmite u obzir za koju je klimu namjenjeno i koliko mu treba svjetla (da li je za sjenovita ili osunčana mjesta).

8 Izbjegnite zamku kupovine isuviše dekorativnih elemenata. Budite krajnje restriktivni prilikom ovakvih kupovina. I u vrtu možete stvoriti kič. Jedna mala teglica sa svijećom nekad će biti ljepša nego hrpa patuljaka.

9  Kada kupujete biljke da li čitate uputstva proizvođača?Ne? Možda bi trebali. Tu obično piše koliko je biljka visoka, koliko sunca zahtijeva, koliko je često treba zalijevati, kojom bojom cvjeta i kad. Mnogo korisnih informacija.

Nemojte činiti ove greške. Malo planiranja i strateškog postavljanja biljaka na pravo mjesto učiniće vaš vrt za primjer a vi ćete uživati u njemu.

Tagged under

Leave a Reply