Na šta će se građani Srbije ove zime najjeftinije grijati?

Beogradski Blic je izračunao na šta će se građani Srbije ove zime najjeftinije grijati. Tako su kao osnovu uzeli stan od šezdeset kvadrata a kao energente: struju, ugalj, drvo, gas i lož ulje. Prema njihovoj računici, ove godine najjeftinije grijanje će biti na struju sa TA peći dok najskuplje će se grijati oni koji troše lož ulje, oni će potrošiti čak 1500€! Zanimljivo je da je jedan od skupljih načina grijanja centralno grijanje gdje mjesečni račun može da bude i 60€.

Za zagrijavanje stana površine oko 60 kvadrata potrebne su dvije TA peći. Ako ih budemo uključivali da se pune samo u toku noći, kada je struja jeftinija, grijjanje će nas mjesečno koštati oko 4.500 dinara, odnosno 27.000 dinara za cijelu zimsku sezonu.

Račun se uvećava za svaki sat dogrijavanja u toku dana, kada je struja znatno skuplja, pa sa tri sata dnevnog dogrijavanja mjesečni račun skače na 6.500 dinara.

grijanje stana

Grafika Slika:blic.rs

Potrošači se zavaravaju ako misle da kaloriferi i grejalice, koji koštaju oko 2.000 dinara, mogu da im donesu uštedu, jer na kraju plate znatno veće račune. TA peći, napunjene noću kada je struja jeftinija, isijavaju tokom dana toplotu, dok prostorije počinju da se hlade čim obična grejalica prestane da radi – kaže Miloš Mitrović, stručnjak za energetiku.

Građani koji su se još početkom ljeta sjetili da kupe drva i ugalj proći će jeftinije nego oni koji će tek sad da ga nabave, pošto je kupovina drva i uglja u sezoni znatno skuplja. Zaključuje BLIC.

Dijelovi teksta preuzeti sa blic.rs.

Tagged under

Leave a Reply