Mogu li vlaga i buđ u sobi izazvati Parkinsonovu bolest?

Vlažni i buđavi stanovi već su odavno poznati kao uzročnici astme i alergije. Nova istraživanja ih sada povezuju sa Parkinsonovom bolesti. Naučnici su otkrili da jedinjenja koja širi buđ, se mogu povezati sa razvojem neuroloških bolesti.

Dr Joan Bennett je kooautor istraživanja. Zainteresovala se za djelovanje vlage nakon što je uragan Katarina poplavio i njenu kuću. Pošto se voda povukla, kuća je uskoro bila puna buđi. Počela je da skuplja uzorke u zaštitnoj opremi. Kako kaže, počela je da osjeća vrtoglavicu, mučninu i glavobolju. Kako sama priznaje ranije nije vjerovala u “sindrom bolesnih zgrada”, niti da se može dovoljno udahnuti spora buđi koje mogu izazvati toliko problema.

U istraživanju sa Dr Inamdar, otkrila je da jedinjenje koje nastaje oktantriol može izazvati poremećaje pokreta kod vinskih mušica. Ovo jedinjenje napada dva gena koja su povezana sa dopaminom izazivajući degeneraciju neurona i nastanak simptoma kao kod Parkinsonove bolesti. Moždane ćelije bez dopamina ne mogu slati ispravne moždane signale.

Studije pokazuju da je stanje – progresivno oboljenje nervnog sistema obelježeno tremorom, mišićnom rigidnosti i sporim i nepreciznim kretanjem  – u porastu u ruralnim sredinama, što se obično pripisuje izloženosti pesticidima. Međutim u ruralnim sredinama pojačano je i prisustvo buđi. Iako je ovo istraživanje izvedeno na vinskim mušicama ono je putokaz u kom smjeru se istraživanja trebaju nastaviti.

Tagged under

Leave a Reply