Moderni teraco podovi

Teraco podovi su mnogo češće mogu vidjeti u komercijalnim objektima kao što su predvorja hotela, banke ili svečane dvorane nego u stanovima. Međutim, stvari se mijenjaju a terazzo podovi postaju sve popularniji u privatnim interijerima. Izrada teraco podova je odavno poznata a princip izrade je ostao isti. Najčešće se komadići mermera ili stakla postavljaju na svježu betonsku ili epoxy površinu, nakon sušenja ovakav pod se brusi i na kraju zaštićuje.

moderni teraco podovi1

Naravno postupak izrade terazzo poda nije cilj ovoga teksta već kako se teraco pod može koristiti u enterijerima namjenjenim za život.

Teraco podovi su izuzetno čvrsti, dugotrajni i lako se održavaju a takođe su i eko prihvatljivi. Ne propuštaju i ne nakupljaju vlagu. Danas se terazzo podovi mogu praviti na licu mjesta ili se poručiti već gotivi u obliku ploča koje su polažu baš kao i keramičke pločice. Vizuelno, razlika između ove  dvije vrste terazzo podova je mala. Mogu biti jednog uzorka ili u vidu mozaika. Ovi podovi mogu biti: bijeli, crni, sa krem česticama, zeleni itd. praktično, sve je izvodljivo.

moderni teraco podovi2

Teraco pod u dnevnom boravku

Terazzo podovi su idelani za visoko frekventna područja kao i ona koja zahtjevaju često čišćenje kao što je kuhinja i kupaonica. Lijepo će izgledati u modernim domovima ali ipak posebnu draž će dati domovima u industrijskom stilu. Imajte na umu da teraco podovi mogu biti klizavi!

moderni teraco podovi3

Teraco pod u kupaonici

Ovi tradicionalni podovi su izuzetno svestrani, bilo da su bijeli, crni, crveni, zeleni,… uklopiće se u svaki dizajn ma kako to nemoguće izgledalo. Njihova ljepota i izgled mermera daće luksuznu i elegantnu notu enterijeru u koji su postavljeni. Nekada je potrebno „tvrdoću“ izgleda razbiti sa odgovarajućim tepihom ili sl. podnom prostirkom.

moderni teraco podovi4

Teraco pod u dvije boje

Kao što ste vidjeli teraco podovi mogu i tekako uticati na sam izgled prostorije u koju su postavljeni. Ne samo da će prostor izgledati elegantno već će se i početna investicija isplatiti za vrlo kratko vrijeme.

U nastavku pogledajte još nekoliko ideja kako terazzo pod upotrijebiti u interijerima.

Tagged under

Leave a Reply