Moderni klematis – clematis

Većina ljubitelja cvijeća ima bar jedan klematis Clematis u svom vrtu. Klematis je dio evropskih vrtova već nekoliko vijekova, neki navode od XV vijeka. Zlatno doba je doživio krajem XIX vijeka u Velikoj Britaniji. A najveći broj sorti koje i danas sadimo su upravo uzgojene u tom periodu, na primjer Clematis Jackmanii. Kleamtis je podijeljen u tri velike grupe. A podjela je izvršena prema načinu i potrebi za šišanjem. Međutim, ta podjela je zastarjela pa se sada uzgajivači trude da naprave novu, efikasniju podjelu.

Jedan od najpoznatijih uzgajivača je Raymond Evison koji Clematis uzgaja već pedeset godina. On je razvio liniju klematisa koju je nazvao Bulevar kolekcija. Karakteristika je da se ovi klematisi šišaju u kasnu zimu kada se izdanci uzimaju u jednu ruku i jednostavno se odsjecaju makazama na željenu visinu. Ovo je idealno za parkovske površine gdje na jednoj površini ima mnogo klematisa i gdje bi šišanje grančicu po grnačicu oduzelo mnogo vremena.

klematis1

Pored Evisona spomenuli bi i Poljaka, Szczepan Marczyńskog, koji je razvio neke sorte koje su sposobne da prezime u saksijama i Wim Snoeijer, Holanđanina, koji je razvio mnogo sorti a svake godine ljubitelji klematisa sa nestrpljenjem iščekuju nove.

U nastavku pogledajte listu modernih klematisa koje već ove godine možete posaditi u svoj vrt.

klematis2

Clematis Diamond Ball

Clematis Diamond Ball – cvjeta cvjetovima hladno plave boje, veličine oko 10 cm. Može da naraste do visine od 200cm i širine od oko 75cm. Cvjeta od ranog do kasnog ljeta. Šiša se do visine od 60cm.
klematis3

Clematis Rosemoor

Clematis Rosemoor – cvjeta sa velikim, mirisnim cvjetovima crveno-ljubičaste boje. Cvjetovi su veliki oko 18cm. Naraste do visine od 225cm a u širinu do 100cm. Cvjeta dva puta u toku sezone, u kasno proljeće i u kasno ljeto.
klematis4

Clematis Hyde Hall

Clematis Hyde Hall – je klematis koji ima mirisne bijele cvjetove. Cvjetovi su veliki oko 18cm. Naraste do visine od 225cm i u širinu do 100cm. Šiša se na visinu od 75cm. Cvjeta cijelo ljeto, od ranog do kasnog ljeta.
klematis5

Clematis Kingfisher

Clematis Kingfisher – je klematis koji cvjeta ljubičastim cvjetovima veličine do 18cm. Naraste do visine od 2m i u širinu od 75cm. Otporan je na sušenje listova usljed bolesti ili vrućine. Cvjeta dva puta u toku godine, prvi put u rano ljeto i drugi put u kasno.
klematis6

Clematis Sweet Summer Love

Clematis Sweet Summer Love – je veličinom veliki klematis ali sitnih tamno ljubičastih cvjetova, 5cm. Naraste do visine od 225cm i u širinu od 150cm. Cvjetovi su zvjezdasti i mirisni. Izuzetno dekorativan klematis sa preko 2500 cvjetova tokom jedne sezone. A cvjeta od ranog ljeta do kasne jeseni.

klematis7

Clematis Happy Jack

Clematis Happy Jack – cvjeta cvjetovima šljiva plave bojeveličine oko 8cm. Cvjeta cijelo ljeto i dio jeseni. Da bi se poboljšalo cvjetanje potrebno ga je malo ošišati krajem ljeta. Naraste do visine do 2m i u širinu do 75cm. Šiša se na visinu od 60cm.

klematis8

Clematis Still Waters

Clematis Still Waters – je u odnosu na nabrojane klematise nešto niži, naraste do visine od 160cm. Cvjeta plavo-ljubičastim cvjetovima veličine od oko 10cm. Cvjeta od kasnog proljeća do kasnog ljeta a sredinom ljeta ga je dobro malo ošišati kako bi se unaprijedilo cvjetanje. Šiša se na visinu od 60cm.

Tagged under

Leave a Reply