Moderna arhitektura kroz film – prvi dio

Da li ste zbunjeni kada čujete termine: Art Deco, modernizam, futurizam…? Imamo jednostavno rješenje za vas, posebno ako volite filmove. Sakupili smo filmove koji će vam pomoći da razgraničite stilove u arhitekturi. 

art_n_2Art Nouveau (1890–1914) – Ponoć u Parizu (2011.)

art_n_1“Ponoć u Parizu” je film u kome scenarista  Gil Pender putuje iz sadašnjosti u prošlost, naravno radnja se odvija u Parizu. Tokom tog putovanja u prošlost, on sreće mnogo poznatih ličnosti  (Picasso, Hemingway, Gertrude Stein). Film je kombinacija romanse i komedije. U filmu je prisutan Art Nouveau stil ili Jugendstil u Njemačkoj a u Austriji secesija. Nova umjetnost u slobodnom prijevodu. Stil je nastao u pokušaju arhitekata i dizajnera da obilježe dolazak novog doba. Dizajneri i arhitekte su kombinovali zakrivljene površine sa složenim prirodnim formama.

futurizam_2Futurizam   (1909 – 1914) – Peti element  (1997.)

futurizam_1Zbijeni neboderi i brz, bolje reći opasan, javni prijevoz su početne scene ovog već kultnog filma. Gledajući građevine u filmu “Peti element” sa Milom Jovovich u glavnoj ulozi, zapazićemo eklektičan stil u arhitekturi. Neosporno je da New York u 23. vijeku izgleda, bar na filmu, futuristički. Sam film, ako ga niste gledali, smješten je u budućnost i priča klasičnu priču o borbi dobra protiv zla.  Film počinje poslije flashbacka u 1914. godinu, gradskom vrevom u budućnosti, leteći automobili koji u djeliću sekunde nestaju između ogromnih nebodera. Nije samo tvorcima filma pala na pamet ova ideja budućnosti. Prije skoro stotinu godina arhitekta  Antonio Sant’Elia skicirao je kako on vidi budućnost. Futuristi su bili skoro sve Italijani. Oni su bili opsjednuti fabrikama, bukom, brzinom, nasiljem i opasnošću. Ove ideje su bile otjelovljene u svim aspektima novog mašinskog doba koje se počelo dešavati. Električna energija, motor sa unutrašnjim sagorijevanjem i druge prednosti budućnosti uvjerili su Italijane da će budućnost biiti brza, industrijalizovana i smjela.

art_d_2Art Deco (1912-1929)  – Metropolis  (1927)

art_d_1“Metropolis” opisuje distopijsku budućnost New Yorka. Ovo remek djelo Fritz Langa je prikaz budućnosti podjeljene na vladajuću elitu i potčinjenu klasu, podsjeća li vas ovo na nešto!? zaplet je oko mladog čovjeka koji mora da vodi pregovare između vlasnika fabrike i radnika. Međutim, nastaje konflikt između ove dvije grupe a haos se širi gradom. Film obiluje Art Deco arhitekturom koja je očito oduševila Langa prilikom posjete New Yorku 1924. godine. Art Deco ima nejasne početke na Pariškom salonu 1912. Tada su braća  Raymond Duchamp-Villion, Marcel Duchamp prikazala set kubističkih ornamenata za enterijere. To je bila genijalna ideja jer su saloni služili kao mjesto za pronalazak mecena. Međutim, to je tek bio početak stvaranja Art Deco stila, stila karakterističnog po ugaonim linijama, bogatim fasadama, stilizovanim figurama.

Tagged under

Leave a Reply