Moderna arhitektura kroz film – drugi dio

Nastavljamo sa našom pričom o modernoj arhitekturi, gledajući je kroz staklo objektiva poznatih režisera. 

Prairie_1Prairie School (kasni XIX vijek, početak XX vijeka), Sjever-sjeverozapad (1959.)

Prairie stilU velikom filmskom remekdjelu, trileru “Sjever-sjeverozapad” iz 1959., scenografija je kuća u Prairie School stilu koji je projektovao slavni  Frank Lloyd Wright. Režiser ovog filma je  Alfred Hitchcock dok  Cary Grant glumi čovjeka koji se našao u svijetu špijunaže i intriga kada je slučajno kidnapovan u New Yorku. Tokom filma se pojavljuje ova kuća u planini čiji je eksterijer matiran a enterijer širok, strogih linija. Takođe, jedan od primjera Prairie stila je The Robie House u Chicago-u. Prairie School je nastao djelovanjem dva pravca Arts and Crafts i Američkog arhitektonskog stila. Cilj ovog stila je da se objekat stopi sa prirodom. 

fasisticki_1Fašistička arhitektura (1922-1942.) – Ekvilibrijum (2002.)

Ekvilibrijum“Ekvilibrijum” je sniman uglavnom u Berlinu kako bi se iskoristile fašističke građevine koje su ostale poslije 2. Svjetskog rata. Fašistička arhitektura nije ugodna za oči. Vrlo je lako pročitati poruku koju su arhitekte odaslale ovim građevinama. Fašistička arhitektura je bila najprisutnija u Italiji i Njemačkoj. U Italiji je moderna arhitektura kombinovana sa antičkim elementima. To je retzultiralo sa građevinama kao što je  Palazzo della Civiltà Italiana, gdje se vidi jaka veza sa Koloseumom. U Njemačkoj je grandioznost bila najzastupljenija osobina ovog stila, kojom se prenosila poruka da je kolektiv važniji od pojedinca.

PlaytimeModernizam (rani XX vijek do danas) –  Playtime (1967)

modernizam_2Da li ste ikad željeli da živite u svijetu moderne arhitekture? Jacques Tati, režiser filma “Playtime”, omogućiće vam da vidite kako bi to izgledalo. Film je komedija sa vrlo malo dijaloga gdje je akcenat stavljen na apsurdnosti savremenog doba. Tati je kreirao set koji je uključivao aerodrom, kancelarije, apartmane… Modernizam vrlo često podrazumijeva minimalizam i upotrebu modernih materijala. Ideja modernizma seže zadnjih sto godina i isprepliće se sa drugim stilovima. Neki od značajnijih arhitekata ovog stila su:  Le Corbusier, Oscar Niemeyer, Louis Kahn,  Buckminster Fuller… Svima je zajednička krilatica “više je manje”.

Tagged under

Leave a Reply