Minimalistički stil kupatila

Minimalističko kupatilo može biti hram mira, tišine i luksuza. Razumjeti kako kreirati minimalistički design je prigrliti moderan koncept koji obuhvata samo gole osnove potrebne za funkcionalnost. Minimalstičko kupatilo iako na prvi pogled izgleda kao jednostavan zadatak zahtjeva mnogo razmišljanja i rada.

Minimalizam u kupaonici

Bijela ili bilo koja druga neutralna boja je savršena boja za minimalističko kupatilo.

Boje minimalističkog kupatila

Vrlo važan detalj kod kreiranja minimalističkog kupatila su boje i paleta boja koje ćete upotrijebiti. Upotreba jedne boje u različitim nijansama stvoriće jednostavan i čist osjećaj. Bijela u svim svojim nijansama i bež boja, su idealne kao startna pozicija za kreiranje minimalističkog izgleda. Dodavanje neke akcentne boje treba se svesti na dodavanje korpe u toj boji ili posude za sapun, šampon i sl. Boju koja će dominirati kupatilom može da diktira i boja umivaonika, kade ili pločica, međutim u minimalističkom design-u možete koristiti bilo koju boju.

Akcenti od stakla i metala

Kako bi minimalističko kupatilo bilo pravilno dekorisano neophodno je dodati staklo i metal. Staklena vrata od tuš kabine, kada sa metalnom hromiranom baterijom, stepenicama i policama odradiće svoj posao. S obzirom na stil svi ormari, plakari i ostala skladišta za razne stvari u kupatilu, trebaju biti nevidljivi. Izloženi ručnici, bade mantili ne smiju izgledati pretrpani i nabacani. Nikavi ukrasi po zidovima u minimalističkom dizajnu nemaju mjesta.

Svakodnevna upotreba minimalističke kupaonice

Minimalizam u kupaonici

Rasvjeta u minimalističkoj kupaonici nije u centru pažnje.

Minimalizam ne znači da se morate odreći ičega u svojoj kupaonici već samo da prilikom design-iranja ovakve kupaonice svoje ideje bi trebalo da primjenite umjereno. Postavite horizontalnu liniju u nivou sa svojom kadom, umivaonikom, ogledalom. Instalirajte skriveni vodokotlić i umivaonik bez maske. Tekstura u minimalističkim kupatilima kvari stil takvih kupatila, mislite na glatke površine. Držite pod prazan a ako već nešto trebate držati nadohvat ruke, objesite to na zid. Upotreba pločica u minimalističkim kupaonicama je dobrodošla. Ove pločice su vrlo često ili velike ili mozaik pločice, u najvećem broju slučajeva jednobojne, od poda do plafona. Postavljanje pločica od poda do plafona svara osjećaj kontinuiteta i glatkoće. Pločice ne moraju biti bijele ali držite se neutralnih boja kako za zidne pločice tako i za podne.

Ogledala

Prilikom odabira ogledala obratite pažnju na jednostavnost. Ram ogledala neka bude jednostavan, bez reljefa. Možete izabrati i ogledala sa ramom od plastike visokog sjaja ili metala. Ovalna ogledala, ogledala sa rasvjetom nisu rado viđena u ovakvom kupaonicama. Rasvjeta u kupatilu ne smije da bude eksponirana već prikrivana. Sakrijte je iza elemenata ili stavite na plafon. U minimalističkim kupaonicama možete upotrijebiti centralnu rasvjetu.

Da zaključimo, za opremanje minimalističkih kupatila izaberite boju po mogućnosti neutralnu, glatke materijale i jednostavne oblike.

Tagged under

Leave a Reply