Minijaturni vrt

Kada dođe zima, ljubitelji vrtlarstva su uskraćeni za vrijeme koje su tokom ljeta provodili u svome vrtu. Imamo rješenje za vas. Napravite ovaj minijaturni vrt u svome domu i uživajte u njemu tokom zime ali i kasnije. Stvorite oazu zelenila u svome stanu sa našim savjetima.

Korištenje minijaturnih biljki raspaliće maštu a vrt će svesti na veličinu pogodnu za stan. Upotrijebite plastične domaće životinje da bi stvorili izgled farme, ili divlje afričke životinje za izgled savane… budite kreativni i uživajte čitave zime u uređenju minijaturnog vrta.

Naspite šljunak na dno saksije kao drenažu

Naspite šljunak na dno saksije kao drenažu

1 Izaberite veću saksiju u kojoj ćete napraviti minijaturni vrt. Može poslužiti i ona za sadnju sjemenki za rasadu. Ako saksija nema rupe na dnu, izbušite ih kako bi omogućili isticanje suvišne vode. Ispod nje postavite odgovarajuću tacnu. Na dno posude dodajte šljunak ili pijesak koji će vam poslužiti kao drenaža.

Naspite zemlju u saksiju

Naspite zemlju u saksiju

2 Dodajte potom supstrat. Ostavite bar 2cm slobodno od ruba saksije. Pošto rasporedite supstrat na površinu rasporedite krupnije kamenje, objekte, ogradice… već prema tome šta ste zamislili za temu.

Rasporedite biljke

Rasporedite biljke

3 Aranžirajte biljke koje ste odlučili posaditi u minijaturni vrt. Prvo ih rasporedite u saksijama a kada budete sigurni u raspored, iskopajte rupe u koje ćete ih posaditi. Prije sadnje sve biljke dobro zalijte.

Posadite biljke

Posadite biljke

4 Izabrane biljke posadite u zemlju. Pazite da imate neku biljku koja će povezivati sve ostale. Također, pazite na veličinu biljaka. Normalno je da nećete najviše biljke sadit uz rub jer se ostale neće vidjeti.

Površinu zemlje pospite šljunkom ili kamenčićima

Površinu zemlje pospite šljunkom ili kamenčićima

5 Na kraju pospite šljunak preko površine. On ima funkciju očuvanja vlažnosti zemlje. Šljunak možete iskoristiti kao krivudavi put duž pejzaža.

Vrlo je bitno da izaberete biljke koje imaju slične potrebe za vodom i sunčevom svjetlošću.

Tagged under

Apologies, but no related posts were found.

Leave a Reply