Metalni vrtni namještaj

Metal je najizdržljiviji i najtrajniji materijal od koga se pravi vrtni namještaj. Pored svoje trajnosti krasi ga i prilagodljivost. Postoje dva osnovna tipa metalnog vrtnog namještaja; namještaj od kovanog željeza i namještaj od aluminijuma.

Namještaj koji je napravljen od kovanog željeza vodi porijeklo iz Viktorijanskog razdoblja. Sama izrada je kitnjasta, a kvalitet i bogatstvo ukrasa na željezu odrediće i njegovu cijenu. Težina ovog namještaja je idealna za vjetrovita područja kao što su obale sa jakim jugom ili burom. Mana mu je što se teško pomjera. Kako bi stolice ili klupu učinili udobnijom biće vam potrebni jastuci ili podmetači. Međutim, to je još jedan način da pokažete svoj stil. Takođe, bojama jastuka omekšaćete linije željeznog vrtnog namještaja, koji se uglavnom pravi u crnoj, bijeloj i zelenoj boji.

Vrtni namještaj od Kovanog željeza.

Vrtni namještaj od Kovanog željeza.

Aluminijumski namještaj se uglavnom pravi od ekstrudiranog aluminijuma, to jest od profila napravljenih ekstruzijom. Aluminijumski vrtni namještaj je lagan, pa se samim tim lako i pomjera. Njegov jednostavan design omogućava mnoštvo kombinacija. Cijene mu variraju, a uglavnom zavise od designa i branda proizvođača.

Pored namještaja od ekstrudiranog aluminijuma dostupan je vrtni namještaj i od livenog aluminijuma. Liveni aluminijum nudi više mogućnosti za dizajniranje. Teži je od ekstrudiranog aluminijuma ali lakši od željeza. I cijena mu je viša. Obe vrsta aluminijuma lako se održavaju i sem  industrijske zaštite nije im potrebna neka druga.

Retro metalni namještaj.

Retro metalni namještaj.

Ako su vam u ovom trenutku obe ove opcije isuviše skupe uvijek možete kupiti polovan metalni vrtni namještaj. Retro vrtni namještaj je uvijek u trendu. Kupite metalne stolice sa plastičnim letvicama na mjestu leđa i sjedišta. Osvježite ih novom svijetlom bojom. A na sjedišta stavite jastuke. Bićete zadovoljni izgledom a i uštedjećete.

Tagged under

Leave a Reply