Mediteranski stil dnevne sobe

Ako vas privlači drveni namještaj na kome se vide tragovi prošlih vremena, tople teksture, plava boje vedrog ljetnog neba, kameni dodaci, onda vas privlači mediteranski stil. Ovaj stil se može okarakterisati kao opušten, udoban, rustičan, privlačan većini ljudi.

Plava boja neba je vrlo prisutna u mediteranskom stilu.

Plava boja neba je vrlo prisutna u mediteranskom stilu.

Ljepota ovog stila je što vaš dom prenosi u neki mediteranski raj, bilo u Grčkoj, Španiji, Italiji, Portugalu ili nekoj drugoj mediteranskoj zemlji u kojoj ovaj stil zauzima važno mjesto u dekoraciji ne samo kuća, stanova već i poslovnih prostora. Vrlo važno mjesto kod opremanja u mediteranskom stilu ima terra cotta, španske pločice. Još jedna od važnih crta mediteranske kulture, stila i arhitekture su tople, prirodne boje. Ne radi se samo o boji zidova već i o boji tkanina koje ćete upotrijebiti za namještaj, zavjese, tepihe, prekrivače, ali i podove. Zastupljene su tamno plava kao boja mora, smeđa kao boja zemlje i pečene gline, čak i boja lavande, žuta, boja rđe.

Mediteranski stil karakterišu drvene grede na plafonu (bilo prave ili lažne), ili već spomenute španske pločice na ulazu. Mediteranski enterijeri obiluju skupim mozaicima, kamenom u različitim formama, ali sve ipak ima moderan izgled. Danas postoje jeftine zamjene za tradicionalnu keramiku ili kamen, tako ćete na jeftin način dobiti identičan izgled kao da ste koristili originalne materijale.

Mediteranski stil je bogat teksturama, materijali se isprepliću. U drvenom namještaju nije ništa neobično vidjeti detalje od kamena, stakla. Takođe ne treba bježati od kombinovanja tekstura na plafonu, zidovima, mediteranski stil je opušten stoga igrajte se teksturama. Kao što se mogli pretpostaviti španski zid je prisutan baš u ispreplitanju tekstura.

Sinonim mediteranske kulture je druženje prijatelja i porodice. Cilj mediteranskog stila je da stvori prijatnu gostoljubivu atmsoferu za sve koji su pozvani. Nije neobično da garniture za sjedenje pored drveta budu napravljene i od materijala u kombinaciji sa nekim drugim materijalom.

Ko još ne želi da se stvori mediteranski raj od svog doma? Bilo da vam je uzor neka suptilna talijanska vila ili savremeni španski izgled stana osjećate se isto – zadovoljno.

Tagged under

Leave a Reply