Malo dvorište, jednostavna rješenja

Nekad vam se čini da vam je dvorište toliko maleno da ništa u njega ne možete smjestiti a da izgleda kako treba. Nemate dovoljno prostora za cvijeće a da ne spominjemo drveće i grmlje. Još ako u njega posadite sve što vam se sviđa nastaće neviđeni haos.

Da bi ovo izbjegli postarajte se da u prvi plan posadite cvijeće koje cvjeta najveći dio godine. Na primjer, možete  posaditi turske karanfile, cinije, kadifice… bitno je da ovo cvijeće privuče pažnju i tako skrene poglede sa veličine vrta. I dalje poštujete pravilo da sitnije biljke idu naprijed a veće u pozadinu.

Napravite ugodan kutak gdje ćete moći ispijati jutarnju kafu. Dovoljno je da na popločanu površinu stavite mali stol sa dvije stolice. Veličinu vrtnog namještaja prilagodite veličini dvorišta.

Da biste postigli osjećaj dužine vrta nastojte biljkama suziti dvorište ka nekom udaljenom kraju. Ovo možete postići i postavljanjem ograde. Takođe, dvorište će izgledati veće ako ga podijeliti po sredini, cvjetnim gredicama ili ružama.

Ako već imate potrebu da u svoj vrt posadite sve što vam se sviđa onda napravite podjelu vrta na nekoliko “soba”. U svaku sobu sadite biljke slične veličine, ili boje, ili povežite ih nekom fontanom, statuom. Nastojte držati broj biljaka pod kontrolom kako ne bi gušile jedna drugu.

Tagged under

Leave a Reply