Male kuhinje

Ove kuhinje mogu biti površinski male ali velike po stilu i efikasnosti. Većina stanova u današnje vrijeme ima male kuhinje iz prostog razloga jer je i veća potražnja za malim stanovima.

Za one koji nisu vični kuhanju i u njoj ne provode mnogo vremena to i ne predstavlja neki problem, međutim za ljubitelje kuhanja to može postati frustrirajuće. Oni obično moraju imati mnogo radnih površina i prostora gdje će ostaviti posuđe, takođe kuhinje moraju imati i sve neophodne elektro uređaje. Sve ovo zauzima mnogo prostora i da bi kuhinja bila funkcionalna, dizajniranje male kuhinje je izuzetno važno.

Izaberite tople boje u kombinaciji sa bijelom.

Izaberite tople boje u kombinaciji sa bijelom.

Da bi vizuelno povećali kuhinju koristite svijetle boje i reflektujuće površine, monohromatske boje ili tople. Plafon okrečite u bijelu saten boju ili svjetliju nijansu boje zidova. Za zid koji je obično obložen pločicama a nalazi se iza slavine koristite ogledalo. Ako imate prozor umjesto zavjesa koristite roletne u boji.

U maloj kuhinji je bitno iskoristiti sav prostor. Prostor oko sudopera i šporeta je najčešće radni prostor, prema tome tu vam trebaju biti radne površine. Frižider može biti i u nekom uglu kuhinje a iznad njega, u slučaju da nije ugradni, obavezno postavite viseće komade kuhinje ili police. Viseći komadi kuhinje trebaju biti do plafona, svaka polica je važna. Pojedina vrata zamijenite staklenim. Ukoliko imate slobodan dio zida postavite sto koji se može podići uza zid. U ostalim komadima kuhinjskog namještaja koristite ladice jer ćete tako iskoristiti mnogo više prostora. Danas postoje različite ladice za ćoškove, iskoristite ta rješenja.

Tagged under

Leave a Reply