Loze koje će ukrasiti vaš vrt

Loze su biljke koje će ukrasiti mjesta koja bi inače bila gola i dosadna. Takođe, one će stvoriti privatnost na mjestima gdje ne želite da vas posmatraju radoznale oči. Bilo da izaberete loze koje cvjetaju ili one koje su samo zelene sigurni smo da će vam naši prijedlozi dobro doći.

Lonicera caprifolium ili orlov nokat

Lonicera caprifolium ili orlov nokat

Lonicera caprifolium ili orlov nokat – je loza koja cvjeta od maja do jeseni. Vrlo je otporna a nerijetko zadrži svoje listove i tokom zime. Cvjetovi su mirisni u obliku trube i javljaju se u nekoliko boja. Posebno su lijepe bijele lonicere. Mogu da narastu i do 6 metara. Sadite je da se penje po ogradama, pergolama ili ljestvama. Sadi se u proljeće ili u jesen. Razmak između dvije biljke ne bi trebao biti manji od 2m. Svako proljeće je potrebno oko stabla razbacati sloj komposta a preko njega sloj pokrivke za tlo koja će spriječiti pretjerano isušivanje zemlje. Nakon cvjetanja uklonite što više uvelih cvjetova. Može se šišati na veličinu koja vam odgovara.

Clematis ili klematis

Clematis ili klematis

Clematis ili klematis – svaki ljubitelj vrtlarstva bi trebao da ima klematis. Neke od omiljenih sorti klematisa su: Jackmanii, General Sikorski, Henryi i Comtesse de Bouchard. Cvjetovi klematisa su prelijepi sa šest ili sedam latica, veličine oko 15-ak cm. Ali na tržištu se mogu naći klematisi sa mnjim ili duplim cvjetovima kao i oni sa cvjetovima oblika zvona. Klematis može da naraste do 6m, ali je izuzetno lagan za uzgoj. Možete ga posaditi direktno u zemlju ili u saksiju. Boje cvjetova su: tamno crvena, boja lavande, ljubičasta ali i žuta. Da bi klematis počeo da cvjeta potrebno je da protekne nekoliko godina, da bi to ubrzali kupite biljke stare bar dvije godine. Klematis sadite na sunčanom mjestu, ali neke sorte mogu da cvjetaju i u hladu. Klematis zahtjeva dobro dreniranu ali vlažnu zemlju. Takođe, potrebna mu je balogo alkalna sredina, ako vam je zemljište kiselo pospite oko klematisa pepeo. Zalijeva se bar jednom sedmično a za vrijeme velikih vrućina svakodnevno. Pokrivka oko klematisa usporiće isparavanje vode. Klematis zahtjeva nešto po čemu će se penjati u protivnom prestaće da raste. Najbolje će poslužiti žica ili tanji konopac.Uklonite samo one izdanke koji ne odgovaraju obliku koji ste odredili ili one koji su uveli.

Campsis x tagliabuana

Campsis x tagliabuana

Campsis x tagliabuana – je nastala ukrštanjem Campsis radicans i Campsis grandiflora. Ovaj hibrid krasi otpornost na niske temperature i veliki cvjetovi. Cvjetovi su veliki, narastu do 8cm. Cvjeta od kasnog ljeta do jeseni. Campasis može da naraste u visinu do 4m. Sadite ga na toplim i sunčanim mjestima koja su zaštićena od hladnog vjetra. Voli dobro drenirana bogata hranjljivim sastojcima tla. Zalijeva se jednom sedmično sem u slučaju žarkih ljeta kada je potrebno campasis zalijevati jednom dnevno. Prilikom penjanja s vremena na vrijeme je potrebno svezati izdanke. Prvi cvjetovi će se pojaviti u trećoj ili četvrtoj godini rasta. Nakon sadnje potrebno je biljku skratiti na visinu na 15cm, nakon toga se šišaju samo oni izdanci koji su isuviše udaljeni od stabla. Obično se šiša pred kraj zime.

Wisteria ili glicinija

Wisteria ili glicinija

Wisteria ili glicinija (Plava Kiša) – je prekrasna loza, penjačica sa mirisnim grozdovima cvjetova koji cvjetaju u bijeloj, ljubičastoj ili ružičastoj boji. Cvjetaju od aprila do juna. Visterije su idelane za pergole, zidove ali mogu da rastu i u obliku žbuna. Sadite je na sunčanim mjestima u rano prolječe ili u jesen. Lako se raumnožava, jednostavno jednu lozu zakopajte u zemlju i sačekajte da prođe godina. Nakon toga je makazama odvojite od majke. Presađuje se tek u jesen druge godine. Redovno ih zalijevajte posebno ako rastu na pjeskovitom ili siromašnom tlu. Imajte na umu da biljke koje se ne zalijevaju dovoljno u vrijeme formiranja cvjetova sljedeće godine će manje cvjetati.

Humulus lupulus ili hmelj

Humulus lupulus ili hmelj

Humulus lupulus ili hmelj – je interesantna ukrasna loza koja se svake godine sa prvim mrazom suši. Brzo raste a jo se brže razmnožava. Nekada ju je teško držati pod kontrolom jer se jako brzo razmnožava podzemnim izdancima. Vrlo je dekorativna pa je možete upotrijebiti za prekrivanje ružnih zidova. Naraste i do 9m. Listovi su svijetlo zeleni. Posebno je zanimljiva sorta Aureus. Vrlo je otporna biljka koja ne zahtjeva posebnu njegu. U jesen kada budete uklanjali biljku sa pergole obavezno nosite rukavice i odjeću dugih rukava!

Tagged under

Leave a Reply