Ljetno održavanje vrta

Ljeto je godišnje doba kada najviše vremena provodite u vrtu, ali ovaj put ne radeći, već uživajući u minulom radu. Ako ste iskoristili proljeće i rano ljeto za uređenje vrta mora da ste vrlo zadovoljni kako vaše dvorište izgleda.

Potrebno je da uradite još neke stvari kako bi vaš vrt bio u punom sjaju do prvih mrazeva.

Pokrivač tla može biti sjeckano drvo, kompost, borova kora, borove iglice.Pokrivač tla

Najbolja stvar koju možete uraditi za svoj vrt je da tlo prekrijete nekim organskim pokrivačem npr.kompostom,  isjeckanim komadićima drveta, borovim iglicama, borovom korom, isjeckanom travom i lišćem i sl. Ovaj pokrivač će štititi tlo od sunca, držati ga hladnijim što će puno više odgovarati biljkama. Možda najvažnija uloga je da će zadržavati vlagu u zemlji.

Korov

Mnogi dosadni korovi obožavaju ljeto i vrlo brzo postaju gigantski paraziti vašega vrta. Vrlo je vaćno da spriječite njihovo širenje jer korov krade vodi i hranjive tvari vašim biljkama. Mnogi korovi privlače i štetne insekte ali i bolesti. Najlakše se riješiti korova dok su mlade biljke, jednostavno ih izvucite s korijenom iz zemlje, plijevljenjem.  Vrlo je važno da korov plijevite dok je mlad, prvo lakše je jer su biljke male a zemlja je vlažna, a drugo spriječavate da se biljka razmnoži sjemenom. Jedna odrasla biljka korova može imati i do 2000 sjemenki!

Insekti

Kao i korov, neki insekti mogu značiti propast za vaš vrt. Pojačana pažnja tokom čitave godine ali najviše ljeti, treba biti usmjerena na moguću pojavu štetnih insekata. Neki od problema koje ljeto donosi su: crne tačke, skakavci, pepelnica, rđa…

Osvježite vrt novim bojama

Jednom, kada se vreli dani počnu nizati jedan za drugim neke cvjetnice, koje cvjetaju u proljeće, jednostavnu uvenu. Obnovite svoj vrt čupanjem ovih uvelih biljaka i njihovom zamjenom za biljke koje vole sunce i toplinu, a njih je zaista mnogo. Jedne od popularnijih vrsta su salvije, cinije i koprivice. Uz redovno zalijevanje i toplo vrijeme vaše nove biljke će vrlo brzo početi da ukrašavaju vaše dvorište svojim raznobojnim cvjetovima. Pored nabrojanih biljaka postoje još neke koje vole toplo vrijeme a jedna od njih je dalija. Redovno uklanjajte prošle cvjetove. Uklanjanjem cvjetova koji su uveli forsirate stvaranje novih pupoljaka koji će uskoro zamijeniti uvele cvjetove. Tajna je u tome da biljke mnogo energije troše u stvaranje sjemena, a pošto uklonimo cvjetove koji prolaze one tu energiju preusmjere u stvaranje novih cvjetova.

Dahlia ili georgina.

Dahlia ili georgina.

Voda

S klimatskim promjenama u naše krajeve su stigle i suše, to je posebno izraženo u primorskim krajevima i u Panonskoj niziji. Ako želite da vaš vrt bude zelen tokom ovih sušnih perioda zalijevanje je neophodno. Stručnjaci se razmimoilaze sa mišljenjem koliko i kako često treba zalijevati vrt. Prema jednoj grupi naučnika, vrt je dovoljno zaliti jednom sedmično i to tako da natopite zemlju. Takav način zalijevanja ohrabruje biljke da puste korijenje dublje u zemlju. Takođe, prilikom zalijevanja izbjegavajte da kvasite biljke, već samo zemlju.

Razmnožavanje biljaka

Irisi su biljke koje je najbolje razmnožavati u ljeto. Razmnožavaju se tako da se izvade iz zemlje i onda im se podijeli korijen tj. rizom  na više dijelova. Odsijeku im se listove i ponovo se zasade na za to predviđeno mjesto. Irise treba na ovaj način razmnožavati svake tri godine. Detaljnije o irisima nekom drugom prilikom.

 

Tagged under

Leave a Reply