Legalizacija – još jedan način da vas obmanu

Prenosimo dio teksta dnevnih novina “BLIC” o divljim agencijama za legalizaciju nekretnina u Srbiji. Koliko je opasno povjeriti posao legalizacije kuće agencijama koje su kao gljive poslije kiše nikle diljem Srbije.

U oglasima građanima se nudi pomoć i kompletna usluga u procesu dobijanja građevinske dozvole. U Ministarstvu građevine upozoravaju da treba biti oprezan kod angažovanja agencija.

Šanse da se ostane i bez para i bez završenog posla, i pored jasnog zakonskog roka od 15 dan, a koji je dat za odgovor na zahtev za legalizaciju, i dalje postoje. Isti rok je predviđao i stari zakon, pa nije poštovan, a Srbija se po brzini dobijanja građevinske dozvole sa preko 300 dana našla među deset nagore pozicioniranih zemalja u svetu. Garancije da će ubuduće biti drugačije ne postoje ni sada.

– Ljudi su osnivali takozvane leteće firme, dođu i nestanu. Građani podnesu zahtev, procedura se otegne na dve godinu i u međuvremenu ta firma nestane. A vi ostanete i bez dozvole i bez para. Mi smo ranije imali slučajeve da te kvaziagencije izradu glavnog projekta naplaćuju po kvadratu pola evra. To je ispod svake cene. Takve projekti su po pravilu bili neupotrebljivi, i vlasnici nelegalnih kuća i stanova su morali ponovo da ih rade i plaćaju – kaže za “Blic” Predrag Erdeljan, vlasnik preduzeća koje se već dve decenije bavi inženjerskim poslovima.

I njegova firma takođe nudi mogućnost vlasnicima divlje izgrađenih objekata da sve završe na jednom mestu. To znači da oni po određenoj ceni na sebe preuzimaju obavezu kompletne izrade tehničke dokumentacije, izradu projekta izvedenog objekta, koliko će tačno koštati usluga agencija još se ne zna.

U objavljenim oglasima u delu koji se odnosi na cenu uglavnom piše „po dogovoru“. Tačne iznose međutim ne znaju ni firme koje se tim poslovima bave godinama. Svi čekaju objavljivanje pravilnika o detaljnim uslovima legalizacije.
U njemu će biti jasno određeno šta sve treba da sadrži projekat izvedenog objekta.

Kako je i najavljeno, on će biti dosta sadržajniji, što automatski znači i skuplji nego do sada.

Izvor

Tagged under

Apologies, but no related posts were found.

Leave a Reply