Lako i jeftino napravite betonske ploče za dvorište sa reljefom

Pokazali smo vam kako napraviti jednostavne betonske ploče za dvorišne staze. Ravne betonske ploče su lijepe ali one sa reljefom su zanimljivije i ljepše. Povrh svega, betonske ploče sa reljefom nije tako teško napraviti. Pogledajte u nastavku kako svoje dvorište možete popločati betonskim pločama sa relejfom.

Od materijala će vam trebati:

  • pijesak i cement za beton (miješa se u omjeru 1 lopata cementa na 3 lopate pijeska
  • drvene daske koje će vam poslužiti za izradu rama
  • mreža za armaturu
  • gumeni otirač (što bogatijih šara to bolje)
  • pregorjelo auto ulje ili neko drugo sredstvo na bazi ulja
  • gumene rukavice
  • ekseri, lopata, čekić, …
Betonske ploče uradi sam

Betonske ploče uradi sam

Potreban materijal

Potreban materijal

1 Izmjerite gumeni otirač koji će da bude uzorak za vašu betonsku ploču. Isjecite daske koje će biti ram za betonsku ploču i to tako da ostavite po 2 cm više od mjera otirača. Stranice drvenog rama je najbolje spojiti vijcima kako bi ih i kasnije mogli upotrijebiti. Ploča ne bi trebala biti deblja od 6cm ali ni tanja od 5cm. 

Postavite ram na ravnu podlogu

Postavite ram na ravnu podlogu

2 Premažite drveni ram pregorjelim uljem ali i gumeni otirač sa strane koji će biti u betonu, to možete uraditi četkom. Koristite rukavice. Ulje će omogućiti lakše vađenje ploče i rama.

Između dva sloja betona debljine 3cm stavite željeznu armaturnu mrežu

Između dva sloja betona debljine 3cm stavite željeznu armaturnu mrežu

3 Na ravnu podlogu stavite komad najlona, na njega stavite ram. U ram naspite beton debljine 2,5-3cm a zatim na njega mrežu za armaturu. Potom preko mreže naspite još 3cm betona. Mreža za armaturu će spriječiti pucanje betonske ploče. 

4 Površinski sloj betona ostavite nešto mekši. Na njega položite gumeni otirač. Ako su šare otirača deblje na jednom kraju, okrenite taj kraj ka sebi kako ne biste imali problema sa vađenjem gumenog otirača nakon sušenja betona. Lagano otirač prisitnite širom daščicom. Popunite eventualne praznine sa betonskim mlijekom. Beton ne smije da pređe debljinu jedne polovine debljine otirača, inače ćete imati problema sa vađenjem!

Gotove betonske ploče sa reljefom

Gotove betonske ploče sa reljefom

5 Ostavite da se ploča osuši dan-dva prije nego što uklonite otirač. Nakon par dana uklonite i ram a u međuvremenu redovno zalijevajte napravljenu ploču kako ne bi ispucala. Po potrebi možete betonsku ploču prebrusiti kako biste uklonili sve neravnine i oštre ivice.

Tagged under

Leave a Reply