Kupovina kuhinjskih noževa

Kupovina kuhinjskih noževa može biti jako frustrirajuća i zbunjujuća, što i nije čudno ukoliko uzmete u obzir da je tržište preplavljeno desetinama različitih vrsta, različitog kvaliteta i namjene. Nadamo se da će vam ovaj vodič u mnogome olakšati izbor.

noæûevi

Anatomija kuhinjskog noža

  • Kičma – gornji rub oštrice (tupa strana)
  • Peta – izbočeni početak oštrice, obično najširi dio
  • Sječivo, oštrica – oštra ivica kojom siječemo
  • Potpora – mjesto spoja sječiva i drške, doprinosi balansu i težini moža, uglavnom je ne možemo naći na jeftinijim modelima
  • Drška – tupi kraj obično obložen da bi omogućio korisniku siguran i udoban hvat
  • Jezik – dio sječiva koji ulazi u dršku

Tipovi kuhinjskih noževa

Francuski nož: odličan za sječenja voća i povrća, sjeckanje i usitnjavanje raznih sastojaka, badema itd. Ovaj nož je ”velika zvijerka” među kuhinjskim noževima. Idealna dužina bi bila 20-30 cm, sa kovanim sječivom.

Višenamjenski nož: nešto između francuskog i noža za guljenje. Sa njim možete sjeći npr. kupus i zelenu salatu, usitnjavati, sjeckati, guliti različito voće i povrće. Idealan je za izvedbu nešto delikatnijih rezova.

Nož za ljuštenje: koristan za male i delikatne rezove, guljenje, pripremu povrća za dekoraciju i sl. Izaberite onaj koga krase udobna drška, kovana oštrica čiji se koren pruža čitavom dužinom drške i budite sigurni da imate pravu stvar.

Noževi za filetiranje i odvajanje kostiju: specijalizovani noževi za uklanjanje sirovog mesa i rezanje fileta ribljeg mesa.

Nož za rezanje finih i pravilnih komada kuvanog ili pečenog pesa. Idealna dužina je 20-30 cm. Nazubljena verzija ovog noža se koristi za rezanje peciva i sl.

Mesarski nož: dostupan je u veličinama od otprilike 15 do 25 cm, a zbog svoje težine i pravouganog oblika lako usitnjava komade sirovog mesa sa kostima.

Najbolji materijali za izradu sječiva

Većina sječiva su izrađena od jednog od 4 osnovna materijala: karbon čelika, nehrđajućeg čelika, visoko karbonskog nehrđajućeg čelika i keramike. Sječiva od karbonskog sječiva mogu biti jako oštra ali već nakon par korištenja će se istupiti. Sječiva spravljena od nehrđajućeg čelika nisu toliko oštra kao karbonska, ali  se za razliku od njih teže istupljuju. Visoko karbonska nehrđajuća sječiva se odlikuju i oštrinom a i dugotrajnošću. Keramičke oštrice su ubjedljivo najoštrije , i traju i do 10 puta duže od metalnih legura. Loša strana im je to što su krhke i prilikom ispadanje lako pucaju.

Počnite sa setom od 4 noža

Kvalitetni kuhinjski noževi možda jesu skupi ali će se pokazati kao dugoročna investicija jer će vas godinama služiti, a  skromni set od 4 noža: francuski, višenamjenski, nož za guljenje i nož za otkoštavanje, će biti dovoljan za većinu kuhinjskih zadataka.

Tagged under

Apologies, but no related posts were found.

Leave a Reply