Kupatilski zid – materijali i opcije

Riječi koje većina dizajnera koristi kod davanja savjeta “funkcionalno” i “osnovno” ne znače da se i oni sami njih pridržavaju, naprotiv. Funkcionalna i klasična kupatila su nerijetko dosadna i obična. Slijedite svoje kreativne instinkte, mislite izvan okvira, koristite svoju maštu samo tako ćete stvoriti funkcionalno, lijepo i zanimljivo kupatilo.

Za uređenje kupaonice izaberite materijale koji će izdržati povećanu vlagu i koji će biti dugovječan. Izbalansirajte praktične ciljeve i cilj vas kao dizajnera.

bathroom makeover holland, stockportTAPETE

Tapete nisu najsrećnije rješenje za kupaonice koje nemaju dobru ventilaciju. Kupatilo je vlažna sredina, tapete mogu samo pospješiti pojavu vlage, buđi i neugodnih mirisa. Određene vrste tapeta vrlo je teško čistiti i mogu se lako oštetiti. Ako se ipak odlučite za tapete budite spremni da ćete ih morati mijenjati nekad i jednom godišnje. Izaberite tapete čiji je površinski sloj prevučen vinilnim materijalom koji će vam pomoći da ih lakše čistite i da vam duže traju.

plocice_3KERAMIČKE PLOČICE

Keramičke pločice se najčešće  upotrebljavaju za kupatilske zidove. One su jeftine, praktične i elegantne. Možete da eksperimentišete različitim oblicima, veličinama, bojama. U jednom istom kupatilu možete upotrijebiti i više različitih pločica, npr. jednu vrstu u tuš kabini a drugu u ostatku kupaonice. Keramičke pločice se lako čiste i dugotrajne su.

paneli_3KERAMIČKI PANELI

Keramički paneli su alternativa keramičkim pločicama. Oni dolaze u panelima velike površine u odnosu na keramičke pločice i vrlo ih je lako postaviti. Najbolji način korišćenja keramičkih panela je da ih postavite samo na jedan dio zida a ostatak da ofarbate u boju ili ispunite mozaik pločicama.

boja_2BOJA

Boja je najjeftiniji način da prekrijete zidove u kupatilu. Možete da eksperimentišete sa različitim bojama kako bi dali svom kupatilu svjež izgled. Ako vam se izgled ne svidi, zidove vrlo lako i jeftino možete ponovo prefarbati. Izaberite uvijek satenastu ili sjajnu boju za zidove. Boju možete da kombinujete sa svim ostalim materijalima.

staklene_plocice_3STAKLENE PLOČICE

Staklene pločice su idelane za ljude sa umjetničkim sklonostima. Staklene pločice možete koristiti za sve površine u kupaonice. Koristite staklene pločice srednjih i malih dimenzija. Koristeći manje pločice zidovi će vizuelno biti “lakši”.

Prilikom odluke, koji materijal da upotrijebite, imajte na umu sliku kompletnog kupatila, biće vam lakše da izaberete materijal koji će se najbolje uklopiti u vašu viziju.

Tagged under

Leave a Reply