Kupatilo kao luksuzna spa – prvi dio

Spa dočarava atmosferu relaksacije, mira i čistoće. Pažljivo su dizajnirana tako da korisnicima kreiraju atmosferu koja opušta  i oslobađa od stresa. Pored toga, da uživaju u luksuznim elementima, cvjetnim motivima i dekadentnim tretmanima.

Ako ne možete otići u neki spa, zašto takvo iskustvo ne stvorite u svojoj kupaonici? Napravili smo za vas vodič kako da od svog kupatila stvorite luksuznu spa oazu.

Zidovi, podovi i druge ravne površine

Počnite sa kreiranjem spa od samih fundamenata a to su zidovi, plafon, pod i druge ravne površine. U zavisnosti od budžeta ovo može da znači i kompletno renoviranje kupaonice. Prije bilo kakvih radova potrebno je da prema ranije utvrđenom planu postavite odgovarajuću instalaciju kako električnu, tako i vodovodnu, kanalizacionu i toplotnu. Zidove obojite u odgovarajuću boju a koja zavisi od toga kakvo raspoloženje želite ostvariti u svom spa. Pastelne boje krem, bijela, nijanse plave, žute, daće opuštenu atmosferu, dok jake boje kao što su tamno crvena, crna, ljubičasta i tamno plava, unijeće dramu i stvoriti luksuznu atmosferu. Koristite specijalni način bojenja nanošenjem zlatnih nijansi na zid spužvicom i na taj način stvorite unikatan zid. I tapete su odličan način koji poboljšava izgled kupatila. Izaberite tapete sa zlatnim motivima ili pak neke sa bež. Kao i sa bojom, od boje tapeta zavisi raspoloženje koje će prevladavati u kupaonici.

Uklonite podne pločice i zamijenite ih elegantnim drvetom, mermerom, granitom, nekim pločicama sličnih nijansi… izbor je zaista veliki. Masažnu kadu možete postaviti na uzvišeni dio poda, stoga pažljivo isplanirajte raspored u vašem spa. U vaše kupatilo na pod postavite ćilim ili tepih u toplim, pastelnim nijansama, bogate teksture, meke na dodir, na koji ćete stati kad budete izlazili iz kade. Tepih može poslužiti da sakrije ružne pločice, da spriječi klizanje ili jednostavno da stvori udobnu atmosferu i omekša ostale oštre linije.

Ako imate mogućnost u kupaonicu dodajte veće prozore kako bi povećali količinu prirodne svjetlosti. Uvijek je zanimljivo postaviti kadu pored velikog prozora. Zamijenite i ostale ravne površine na kupatilskom namještaju mermerom ili granitom.

Tagged under

Leave a Reply