Kuhinjski podovi, ideje, dizajn, savjeti

Postoji nekoliko stvari koje morate definisati prije izbora poda za vašu kuhinju. Prva, nisu svi podovi jednaki, neki su kvalitetniji od drugih. Druga stvar, održavanje podova zahtjeva određen napor i iako je pod nov neće biti onakav kakav bi trebao.

Treća stvar, je estetika, sama, nije razlog da jedan pod bude bolje rangiran u odnosu na neki drugi.  Kada budete birali kuhinjski pod budite sigurni da ste razmotrili sve faktore koji uključuju izgled, budžet i kako će se izabrani materijal uklopiti u postojeći dizajn. Keramičke pločice i laminat su najjeftinija opcija. Laminat je praktičan za osobe sa ograničenim budžetom dok, keramičke pločice su odličan izbor onima sa  nešto većim budžetom koji traže kreativno i stilski odgovarajuće rješenje. Budite svjesni činjenice da će djeca, kućni ljubimci ali i kuhinja kao centralno mjesto okupljanja porodice, izazvati oštećenje podova stoga bi bilo dobro skuplje vrste podova ostaviti za neke druge prostorije  u stanu.

Keramički podovi u kuhinji

Keramičke pločice u kuhinji.

Keramičke pločice u kuhinji.

Keramički podovi su dugovječni, raznovrsni i atraktivni. Keramičke pločice su dostupne u mnoštvu oblika, veličina i stilova. Možete izabrati pločice sa dezenom, jednobojne bijele ili bež pločice, kao i one sa teksturom. Keramičke pločice su praktično rješenje za kuhinjske podove. Keramički pod u kuhinji se lako čisti i popravlja čak iako se ošteti. Ako se pločice oštete možete zamijeniti samo jednu pločicu ili  čitav niz. To im je ujedo i najveća mana, ako vam nešto teško padne na njih velika je vjerovatnoća da će oštetiti pločice a vremenom pojaviće se dosta oštećenja. Kao rješenje je zamjena oštećenih pločica ili da ih ostavite kakve su.

Laminat kao kuhinjski pod

Laminat je praktično i dugovječno rješenje za kuhinjski pod. Dostupan je već po cijeni od par evra za m². Laminat se može naći u raznim uzorcima a najinteresantniji su oni koji imaju izgled prirodnog drveta. Ovakvi laminati će kuhinjama dati izgled i osjećaj topline. Laminati su otporni na oštećenja, habanje i vlagu. Vrlo lako se čiste. kako bi dodatno uštedjeli, laminat možete i sami instalirati. Vremenom se laminat počinje habati na spojovima, a jedan od razloga je što na spojevima može da uđe prosuta voda. Prema tome, prosutu tečnost pokupite što prije.

Prirodni kamen

Ako želite luksuzan kuhinjski pod izaberite mermer.

Ako želite luksuzan kuhinjski pod izaberite mermer.

Prirodni kamen, kao mermer na primjer, može dati vašoj kuhinji elegantan i luksuzan izgled. U svakom slučaju, prirodni kamen kao kuhinjski pod može biti vrlo skup i težak za održavanje. Masnoća može da prouzrokuje trajna oštećenja na ovakvim podovima koja zahtijevaju skupu zamjenu i popravak. Prirodni kamen može biti i neugodan za osobe koje mnogo koriste kuhinju u stojećem položaju, jedan od razloga je jer je prirodni kamen hladan.

Linoleum

Linoleum je napravljen od recikliranih materijala, lanenog ulja, borovine, drveta i minerala. Linoleumski kuhinjski podovi su otporni na habanje i vodootporni. Linoleum je fleksibilan tako da se ne može polomiti. Danas postoje linoleumi različitog designa, debljina i kvaliteta.

Drvo kao kuhinjski pod

Nije neubičajno da se u kuhinji postavlja brodski pod. Drvo je odličan izolator, pravilno tretirano je dugotrajno i otporno na vlagu. Drvo kao kuhinjski pod je eko prihvatljivo i u kombinaciji sa drugim kuhinjskim elementima napravljenim od istog materijala daće vrlo toplu atmosferu u kuhinji. Kuhinjski pod od bambusa je najjeftinija opcija. 

Tagged under

Leave a Reply