Kuća od 2 milijarde dolara

Peti najbogatiji čovjek na svijetu, Indijac, Mukesh Ambani, vlasnik je najskuplje kuće na svijetu. Ambani, koji je vlasnik velike petrohemijske industrije Reliance Industries, sebi je priuštio pravi neboder u Mumbaiju. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 43 milijarde dolara a vrijednost same “kuće” je 2 milijarde dolara! 

Najskuplja kuća svijeta dominira Mumbaijem.

Najskuplja kuća svijeta dominira Mumbaijem.

Inače ideju za opremanje kuće dobila je njegova supruga Nita prilikom boravka u New Yorku. Arhitekte ovog 27-spratnog nebodera su Hirsch Bedner Associates. Zanimljivo je da zbog visina pojedinih spratova ova građevina ima visinu kao 40-spratna zgrada. Ovaj neboder nosi naziv Antilia.

Garaža ovog objekta ima mjesto za 168 vozila. Pored toga ima tri heliodroma smještena na krovu zgrade. Sama zgrada ima 9 liftova. Pored uobičajenih sadržaja za ovakve objekte kao što je velika sala za prijeme, fitnes centar koji se nalazi čak na dva sprata i u čijem se sastavu nalazi i veliki bazen, ovaj  neboder ima i svoje pozorište sa 50 sjedišta.

Enterijer Antilie.

Enterijer Antilie.

Porodica ima svoje privatne odaje na vrhu zgrade. To pravdaju željom da imaju dovoljno sunčane svjetlosti. Ovaj milijarder ima dvoje djece koja, iako im je otac jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, kada su kući sami spremaju svoju sobu! Porodica Ambani se hrani vegetarijanski a vino služe samo u specijalnim prilikama.

Tagged under

Apologies, but no related posts were found.

Leave a Reply