Krovovi sa stilom – Prvi dio

Iako je rijetko prva stvar koju primjetite, krov mnogo govori o stilu kuće. Pogledajte nekoliko stilova i ideja možda se neka od njih nađe i na vašem domu.

Tudor stilKrov

Tajna ovog gracioznog doma je arhitekonska simetrija i klasični materijali. Na eksterijeru uokvirenom bijelo obojenom ciglom i tegolom ističu se  dva zabata i tri krovna prozora pozicionirana iznad prednjeg ulaza. Bakarne tedne i drvena ulazna vrata intenziviraju šarm eksterijera ove  kuće.

Ranč stilKrov-od-sindre

Nježno nakošeni krovovi ranč kuća čine njihov vrh  nešto manje vidljivim stoga je poželjno izabrati boju i materijal koji se stapaju. Zidovi obloženi kedrovinom grube teksure i prigušene boje nadopunjuju se sa krovom od sivo-smeđe šindre.

Mediteranski stilGlineni crijep 

Smjela boja i tekstura crijepa komanduje pažnjom posmatrača ove kuće. Glineni crijep je popularan u toplijim krajevimana jer reflektuje vrele sunčeve zrake od kuće pri tom čuvajući temperaturu unutrašnjosti nižom. Ovaj krovni materijal je možda skup ali je zato dugotrajan. Fasada kuće upotpunjuje smionu prirodu crijepa.

Džordžijanska arhitekturaGregorijanska arhitektura

Jednostavan stil ove graciozne džordžijanske kuće odlikuje se bezvremenom opekom i tamnim roletnama. Godine i vremenske prilike su krovu od drvene šindre dale ugodne nijanse sive boje. 

Savremeni stilRavan krov

Ravan, tako reći nevidljiv krov ove savremene kuće jako je zahtjevan u pogledu korištenih materijala. Ako izuzmemo sam izgled, obezbjediti da voda brzo sklizne niz blagi nagib krova je kritično. Takođe treba uzeti u obzir i zimu tj izabrati krovni materijal koji može podnjeti značajan teret.

Tagged under

Leave a Reply