Krizanteme kao jesenja dekoracija vrta

Kada jesen stigne ne možemo a da ne pomislimo, sa sjetom, na sve ono ljetno cvijeće koje je ukrašavalo naš vrt proteklih mjeseci, a koje sada prolazi. Međutim, postoji rješenje da održite vrt raznobojnim, razigranim i bogatim sa samo jednom biljkom – krizantemom.

Stotine sorti pružaju niz mogućnosti prilikom izbora boja, oblika i veličina. Praktično za svaki vrt možete da izaberete nekoliko sorti koje će se uklopiti u dizajn. Cvjetovi krizantema traju sedmicama a ne danima, a broj cvjetova, imaćete osjećaj da se uvećava geometrijskom progresijom. Krizanteme zaista vole da se šepure!krizanteme_1 Zahvaljujući dugovječnosti krizantema će biti dominantan cvijet do prvih jačih mrazeva.

Da biste postigli maksimalan efekat, koristitie krizanteme u grupama i u maksimalno dvije boje. Druga mogućnost je da koristite krizanteme različitih boja ali koje su posađene tako da se boja prelijeva iz jedne u drugu. Jesenji dekor u vrtu u kome preovladavaju bundeve i tikvice ukrasite i krizantemama u žutoj, narandžastoj, brpnzanoj i krem bijeloj boji.krizanteme_2

Ako u vrtu imate mnogo zimzelenih biljaka čije je lišće u različitim nijansama zelene upotrijebite svijetlo ružičaste, lavanda ljubičaste, jarko crvene i sniježno bijele boje krizanteme.
Zelena boja će biti prelijepa pozadina za ove jarke boje. Krizanteme su idelane i kao saksijsko cvijeće. Postavite ih na prozor ili ih posadite u veću saksiju sa kombinacijom zimzelenih biljaka.

Krizanteme nisu skupo cvijeće. Možete ih uzgajati kao jednogodišnju ili višegodišnju biljku. Sada kada su pijace ili vrtni centri prepuni krizantema teško ćete odoljeti da ne kupite bar jednu. Ako želite da krizantema preživi do sljedeće godine odmah po kupovini je posadite u zemlju. Trebaće joj pomoć da razvije korijenje do zime. Krizanteme je najbolje u vrt saditi u proljeće kada će imati čitavo ljeto da se prime. Da bi krizanteme razvile svoj dobro poznati žbunasti oblik moraćete ih redovno pincirati.

Nemojte oklijevati da vrt ukrasite ovim predivnim cvijećem i da uživate u njenim cvjetovima do prvog snijega.krizanteme_4

Tagged under

Leave a Reply